След стандарта за продукти от истинско месо „Стара планина“ вече има и стандарт за истински хляб, който ще се казва „България“. По него ще се произвеждат трите познати до сега вида хляб – бял, „Добруджа“ и типов. Според новите изисквания в производството ще трябва да се влагат качествено брашно, мая, вода и сол, като се предвижда солта да е доста по-малко в сравнение със средното, което се използва в момента.
Брашното ще е от пшеница първа, втора и втора „Б“ група. Ако се случи година с лоша реколта, в хляба ще се влагат спомагателни вещества, но какви да са те, предстои да бъде уточнено.
Хлябовете по стандарт „България“ ще са в три грамажа и няма веднага да излязат по магазините, тъй като е нужно време за регистрацията на логото на стандарта в Патентно ведомство.
Прочетете още: