Подслушан разговор между апарат за кръвно налягане и слушалки

10.04.2006г. / 14 32ч.
Аз жената
Подслушан разговор между апарат за кръвно налягане и слушалки

Работя от 22г. като психиатър и психотерапевт. Имам и 2г. като невролог. Започнах да работя в голяма психиатрична болница извън областния град, където трябваше да разбирам нещичко и от другите специалности. Поставяли сме системи, закрепва ли сме аграфи на разбити глави.
Оттогава разбрах, че професията на психиатъра е не само да вади душата на болния с памуче, да му изписва невролептици, транквилатори и антидепресанти, но и да му мери кръвното налягане.
От тогава до сега съм сменила няколко апарата за кръвно налягане. Не съм имала сериозни проблеми. Но да попаднеш на истински точен апарат за кръвно налягане си е късмет. Или помпичката не е плътна, или маншета се къса, или манометъра след удар не е точен. За слушалките – те са един прост придатък на апарата за кръвно налягане.
Когато болният човек дойде, 90% от психиатрите се ограничават само с изписване на протоколи и рецепти.
А душата на този отсреща просто плаче за повече внимание. Едно мерене на пулс и докосване, и очите светват, едно добро мерене на кръвното налягане и душата се отпуска.
Много от нашите лекарства рязко смъкват кръвното налягане. Тогава? Този апарат просто ми е необходим.
Последният ми е китайски. Двоумях се за електрически, но ме разубедиха.
Една нощ подслушах разговор между апарата за кръвно налягане/началника/ и слушалките/асистента му/.
Ето го и разговорът:
Апаратът: Е, много се изморих днес. Не знам ти как си. Но тия невротички са почти всички с проблеми в кръвното налягане.
Слушалката: И само как се кокорят, докато докторката им каже стойностите. Ох!
Апаратът: А какво ще кажеш за оня дебелан с психозата, дето маншета не може да хване ръката. Боже, изпотих се, хапвал си е за двама.
Слушалката: Плаках, като гледах как те раздуват като балон.
Апаратът: А оная дето не си плати за прегледа? Трябваше да си отклоня стрелката и да я хване страхът. А докторката й обърна толкова много внимание.
Слушалката: Боже, добре, че сме в добри ръце. Другите психиатри не използват такива като нас. Стоят апаратите и слушалките в шкафовете.
А ние с теб помагаме.
Апаратът: Каня те на 7 април, деня на здравния работник, през нощта на чаша уиски. Зная, че докторката има една бутилка Джони Уокър. Нищо, че сме машинки и ние имаме сърчица и душички.

Така с моя апарат за кръвно налягане и съпътстващите го слушалки. Не ги оставям много да скучаят.
Дали е Университетска кардиологична клиника, или в ръцете на един обикновен лекар, те помагат.
Болният без значение дали е с остеопороза, с тежка невроза, или страда от сърце. Това сърце винаги при всяка болест тихичко плаче. За да не плаче толкова са апаратът за кръвно налягане и слушалките.
Ако повечето лекари се сещат за тях, ще има по-малко плачещи сърца, или по-точно ще има щастливи сърца.
Покойният кръстник на моето семейство д-р Константин Генчев – Далев, фтизиатър, родом от гр. Дряново, който е първият българин завършил медицина в Австрия със златен медал, ме учеше как се мери най-точно кръвното налягане.
Първият ми апарат за кръвно налягане и слушалки бяха от него. Когато се дипломирах във ВМИ също ми подариха комплект.
Когато сърцето на човек спре, душата, за която ние психиатрите се грижим, отлита на небето.
Та заради всичко това, това е най-сложният уред, с който работя. Нито GSM-а, нито колата, нито компютърът имат такова общочовешко значение за мен.
При този апарат, и слушалките, са свързани с човешкото здраве и човешкият живот, а то е най-сложното нещо. Кръвното налягане варира, пулсът играе. Да хванеш точната величина е изкуство.
Апаратът за кръвно налягане ми помага да проверя сърце и кръвно налягане. Т. е. как функционира машината човек.
Мила моя машинке, няма да прекалявам в използването ти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Христина ( преди 11 години )
Поздравления д-р Димитрова. Много нетрадиционно и интересно описание на апарата и слушалките. Съгласна съм, че всички пациенти очакват повече топлота и човешко отношение. Тези две неща вършат понякога огромна работа.Жалко, че лекарите като Вас са на изчезване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар