За дома

Какво да не почиствате с прахосмукачка

Почва и други сухи части от стайни растения

08.01.2020г. / 15 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневното почистване на дома, прахосмукачката е едно удобство, без което не можем да си представим поддържането на отлична хигиена. Но дали с всяка можем да почистваме всякакви замърсявания в дома? Не, вижте какво не бива.

Кафе, какао, брашно

Когато разсипем кафе или какао на прах на пода, за по-бързо и удобно, ползваме прахосмукачка. Тези частици задържат влага в торбичката за прах, което може да е предпоставка за образуването на мухъл. Също така, малките частици са трудни за премахване от торбичките за прах, особено ако те са текстилни и също така могат да попаднат и във вътрешни части на прахосмукачката и да блокират филтрите, двигателя. Ето защо, ако вашата прахосмукачка не е предназначена да почиства такива замърсявания, избягвайте да го правите.

Почва и други сухи части от стайни растения

Отново се създават предпоставки за появата на мухъл, повреда на прахосмукачката. Сухите части на растенията може да запушат маркуча или филтъра ѝ.

7 неща, които никога да не чистите със сода

Коса

Въпреки че е трудно да се избегне навлизането на единични косми в прахосмукачката при почистване, бъдете внимателни с по-големите снопове и козината от домашния любимец. Космите също могат да запушат филтрите и торбичките и силата на прахосмукачката да намалее значително. Ако все пак се случи, подменете торбичката с нова.

5 невероятни ползи от домашните растения

Козметика

Козметичната пудра, сенки за очи и друга козметика, която изглежда суха, всъщност съдържа различни масла и вещества, които започват да се „топят“ под въздействието на горещ въздух. Козметиката е един от най-големите врагове на вашата прахосмукачка, тъй като може да запуши механичните части и филтри.

Малки хартиени части и конфети

Те запушват много бързо прахосмукачката, което кара уреда да прегрява и двигателят да спре да работи.

Свързани статии

Мокър под, килим

Ако вашата прахосмукачка не е специализирана в почистването на мокри повърхности, никога не я ползвайте за тази цел. Има риск не само след време да се появи лош мирис от уреда, но и да предизвикате токов удар.

5 признака, че пералнята ви е пред разваляне

Малки стъклени частици

Счупили сте чаша и разбира се решавате да почистите малките парченца с прахосмукачка. Това може да нанесе вреди върху маркуча, филтрите и торбичката за прах.

По материали от brightside.me

Коментирай