Японски гъби помагат за отслабване

14.05.2010г. / 23 21ч.
Ивет Лолова
Японски гъби помагат за отслабване

Гъбите са чудна храна - някои сортове повишават апетита, други помагат за отслабване.

Някога гейшите имали задачата да опитват храната на императора, за да не би някой да го отрови. Това извънредно и често похапване можело да доведе до тяхното напълняване. Ето защо гейшите редовно ядели гъби мейтаке, а ефектът бил отличен.

Гъбите са силна храна. Лекарите ги препоръчват след прекарана операция или при намален имунитет. Освен това повишават апетита – за едни може би това не е добре, но за злоядите деца са много подходящи. Децата могат да консумират гъби след тригодишна възраст.

Гъбите са ценна храна, защото съдържат множество хранителни вещества. Наричат ги „растително месо” заради високото си съдържание на белтъчини и фибри.Те съдържат още:
-  от 88 до 92% вода
- от 1,5 до 3,5% белтъчни вещества, в които се съдържат почти всички усвояеми от организма полезни аминокиселини;
- въглехидратите - между 1 и 3%, като преобладават предимно глюкозата и фруктозата;
-  не съдържат нишесте. Следователно поради малкото им съдържание на въглехидрати те са особено полезни за консумация от хората, предразположени към затлъстяване и за диабетици;
-  мазнини - от 0,3 до 0,7%;
-  минерални соли на калия, фосфора, медта, цинка, сярата, йода и др.
- незначително съдържание на натриеви и калциеви соли прави гъбите подходящи за консумация и от по-възрастни хора с проявена атеросклероза.

Гъбите са тежка храна, трудни са за усвояване от организма. Затова с тях не бива да се преяжда, както и да се ядат всеки ден. Затова гъбите са противопоказни при хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.

Особено внимание трябва да обърнете на качеството на гъбите да натрупват токсини и радиоактивни вещества от почвата, където са раснали. В този случай гъбите могат да бъдат смъртоносни.

Рецептите с гъби са многобройни – от предястия, салати, супи, каши и гювечи, пици и сосове за спагети. Гъбите в ястието се прибавят накрая, защото са крехки и се готвят най-бързо. Пънчетата на шиитаке са жилави и готвенето им отнема повече време. За пълнене са подходящи печурките. Кладницата най-често се приготвя сварена, с лук, сол и майонеза или панирана. Останалите сортове могат да се използват във всички ястия – всичко зависи от въображението на готвача.

По магазините ще намерите:
Шиитаке - Наричат я императорска гъба, защото я давали на императора през есенно-зимния сезон като засилваща имунната система. Има антитуморно и антирадиационно действие, понижава холестерола, богата на желязо, витамин В1 и В2.
Мейтаке и Шимеджи
Печурка – бяла, кафява, портабела, американска кралска печурка – различни имена за една и съща гъба.

По пазарите продават: манатарки, масловки, пачи крак, сърнели, кладница. Но по-добре не рискувайте. Единствено абсолютно сигурни гъби са култивираните.

Да поговорим за цените на гъбите. От трите места в София, където записахме цените на гъбите, се оказа, че цената им е доста различна. Но тъй като не ядем гъби всеки ден, а средно веднъж в седмицата – не си струва да обикаляме за по-евтина цена. Най-разпространеният сорт – печурката е средно 18.00 лв./кг, като цената й варира от разновидностите на сорта и дали е нарязана или цяла. Продават се кралска, кафява, бяла печурка и портабела. кладницата е около 10.00 лв./кг. Японските мейтаке и шимеджи на места струват колкото печурката, но в други магазини са доста по-скъпи.

Ето конкретните цени:
Районът около хотел „Плиска”
Печурка - 150 г - 4.00 лв.; 400 г - 8.00 лв. , нарязани 400 г - 11.00 лв.
Кладница - 150 г – 4.00 лв.
Мейтаке - 150 г - 4.00 лв.
Портабела -  150 г -  3.00 лв.; 300 г - 4.00 лв.

ж.к. ”Лозенец”
Печурка - 250 г - 1.55 лв.
Шимеджи -  150 г – 4.99 лв.
Мейтаке - 100 г – 6.99 лв.
Портабела -  250 г - 7.19 лв.

”Младост” 1
Кралска печурка кафява - 500 г - 2.69 лв.
Кладница - 500 г - 4.29 лв.
Шийтаке - 250 г - 8.59 лв.
Портабела - 500 г - 4.99 лв.

Опитайте екзотичните шиитаке, шимеджи и мейтаке – в задушено ястие или в пълнени чушки или сарми. Ще останете приятно изненадани от чуждоземния им вкус.

Ето няколко рецепти с гъби:
Пълнени гъби с кашкавал
Грахова супа с гъби
Гъби с ориз по нашенски

 

Коментирай