Делът на хората в България, които смятат, че не се хранят здравословно е сравнително висок – 44%. Когато избира храна, българинът най-често купува най-евтините продукти, като гледа те да са пресни, сочат резултатите от изследване на агенцията за маркетингови изследвания „Ноема“ и Българското дружество по хранене и диететика. Само 1% от българите консумират всеки ден продукти по стандарт „Стара планина“, което прави тези храни заедно с рибата едни от най-рядко потребяваните у нас. „За българите хлябът е на първо място, това не е изненада за нас“, коментира професор Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Той допълни, че пълнозърнестият хляб е много подценяван и 46% от хората въобще не го консумират. Хората пък, които рядко ядат плодове и зеленчуци или изобщо не ги включват в менюто си, са 15-18% от населението. Обикновено закуската на българина се състои от тестени изделия и рядко хапва плодове и зеленчуци. 11% от участниците в изследването заявяват, че почти никога не закусват.
Прочетете още: