Най-добрата напитка при хиперфункция на щитовидната жлеза

За повече енергия и добро здраве

23.08.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хипоталамусът е висш център на вегетативната нервна система. Той е наричан още вътрешния термостат на организма. Отговаря за регулирането на температурата на тялото, чрез секретиране на хормони чрез щитовидната жлеза, които контролират бързото изгаряне на калории и превръщането им в енергия.

Свързани статии

Хипоталамусът работи в една регулираща система заедно с хипофизата и щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза страда и се наблюдава дисфункция, процесите в организма се нарушават.

Днес обръщаме внимание на хиперфункцията на жлезата и това как може да бъде контролирана по естествен път. При това състояние тя произвежда свръх хормони. Едни от най-честите симптоми, които подсказват за състоянието са:

  • хронична умора
  • нервност 
  • раздразнителност 
  • непоносимост към топлина 
  • обилно изпотяване 
  • безсъние 
  • нередовна менструация
  • загуба на коса 
  • ускорена сърдечна дейност и други. 

Запишете си следващата рецепта за здравословна зелена напитка, която да консумирате всеки ден, за подобряване функцията на щитовидната жлеза и общото здраве.

Ще са ви необходими:

  • 2-3 зелени ябълки
  • 4-5 зелеви листа
  • няколко стръка кориандър
  • парче лимон, без обелката

Всички съставки се смилат в блендер, като към тях може да добавите и малко количество вода. 

Както при всяко заболяване, така и при хиперфункцията  на щитовидната жлеза е добре да се внимава с консумацията на определени храни.

Храни, които може да се консумират в умерени количества:

  • сините домати
  • домати
  • лук 
  • млечни продукти
  • кафе 
  • чай 
  • безалкохолни напитки
  • съдържащи глутен зърна, като пшеница, ечемик, ръж, овес, трици, и лимец
  • захар и други

Храни, които трябва да се избягват:

  • преработени храни
  • изкуствени подсладители
  • газирани напитки
  • диетични храни
  • хидрогенирани мазнини, като маргарин
  • бяло брашно и други

Полезни храни, които се препоръчва да се консумират повече:

  • ягоди 
  • боровинки 
  • малини
  • тъмни листни зеленчуци, като спанак  
  • кръстоцветни зеленчуци, като броколи, брюкселско зеле, зеле, къдраво зеле и пресни плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на антиоксиданти.
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Sis ( преди 9 години )
Ако това помагаше, щяхме да го пием в неограничени количества.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар