Сдружение на хора с редки заболявания

17.04.2007г. / 10 12ч.
Аз жената
Сдружение на хора с редки заболявания

В София се проведе Първата национална конференция на хора с редки заболявания, организирана съвместно от Информационния център за редки болести и лекарства-сираци (проект на Българска асоциация за промоция на образование и наука) и Национална асоциация на болните от Гоше. По време на форума беше учреден Национален алианс на хората с редки болести.
В конференцията взеха участие доц. д-р Румен Стефанов, председател на Българската асоциация за промоция на наука и образование (БАПОН), г-н Владимир Томов, председател на Националната асоциация на болните от Гоше, както и представители на пациентски организации у нас. Своето приветствие към организаторите и участниците в конференцията поднесе заместник-министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов.

Всяко отделно заболяване, определяно като “рядко”, засяга сравнително малка част от населението, но ако бъдат сумирани като цяло, редките болести са над 6 000 и представляват сериозен проблем за общественото здравеопазване на всяка една здравна система. Над 500 000 българи са засегнати от този тип заболявания, а цифрата на потърпевшите в европейски мащаб достига до 27 милиона. “Сред най-честите проблеми на хората с редки болести са закъснение при поставяне на диагноза, липса на информация за конкретното заболяване, невъзможност за връзка с квалифициран специалист и липса на качествени грижи и социални придобивки”, алармира доц. д-р Румен Стефанов, дм, председател на БАПОН и организатор на конференцията.

Целта на Националния алианс на хората с редки болести е да бъде свързващо звено между хората с редки заболявания и представителите на обществената здравноосигурителна система, като защитава основното човешко право – правото на навременна и равнопоставена медицинска грижа. “Алиансът ще лобира за приемането на адекватни правни мерки в областта на защита на здравните права на хората, засегнати от редки болести”, заяви г-н Владимир Томов, председател на новосъздадения Национален алианс.

През настоящата 2007 г. Програмата на Европейската общност за действие в областта на общественото здраве определя 3 приоритетни области, сред които са и редките заболявания. Програмата предвижда подкрепа на развитието на стратегии и механизми за обмен на информация между хора, страдащи от редки болести, както и разработването на по-добри епидемиологични изследвания. Проектите могат да са свързани и със създаването на мрежа от органи, работещи в областта на общественото здраве на равнище ЕС, с разработването на механизми за подобряване на информираността на гражданите и медицинските специалисти относно сигурността на пациента. Бюджетът на програмата за 2007 г. е 38.8 млн. евро.

Какво представляват редките болести и лекарствата-сираци?

Редките болести (РБ) се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност и представляват група от над 6 000 нозологични единици. За рядко се приема заболяване, което засяга не повече от един на 2 000 индивида. Създаваните и произвеждани в ограничени количества лекарства, предназначени за лечение на редки болести, е прието да се наричат “лекарства-сираци”. Недостатъчното познание в тази научна област, липсата на информация в медицинските среди, сред самите пациенти и в обществото като цяло, забавянето при поставяне на диагноза, липсата и/или ограниченият достъп до лечение се превръщат в сериозен проблем за общественото здравеопазване на всяка здравна система.

Информационен център за редки болести и лекарства-сираци – www.raredis.org

Информационният център за редки болести и лекарства-сираци е първият и единствен образователен и информационен център в Източна Европа, който предоставя напълно безплатно информация по тези въпроси. Офисът на Информационния център се намира на удобно и достъпно място в гр. Пловдив и е на разположение на пациенти, асоциации и медицински специалисти, интересуващи се от редките болести и лекарствата-сираци. Центърът е проект на Българската асоциация за промоция на образование и наука, и функционира от 2003 година.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
ninadimkova ( преди 10 години )
Здравейте,ние като сме с Търнър синдром към кого можем да се обърнем? Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Иванка ( преди 11 години )
Здравей те,искам да попитам и да се интересувам,как може да ми се помогне.Страдам от рядко кожно заболяване-Порокерататоза Мибеле,постъпих на лечение в гр.Пловдив-кожна клиника университетска болница.Направиха ми доста изследвания и се докажа заболяването.Имам документи-Епикриза където лежах но проблема е следният,за да се лекувам и да имам някакво подобрение ми изписаха мазила и лекарства,а кожните заболявания са необходими месеци за да се лекувам,мазилото е в малки тубички а скъпо,за да се маза минимум ще са ми необходими около 4-5 тубички на месец,кажете ми към кого да се обърна за съдействие.пенсионер съм,не работя а как да си купя тези скъпи лекарства.Моля посъветвайте ме.Казаха ми,че е рядко заболяване ,наследствено където лежах в Пловдив казват,че за сега такъв пациент са нямали ,в Стара Загора също нямат.Първо че са били скъпи лекарствата и да ли ще могат да се намерят и това е важно.Дайте ми някакъв съвет.Благодаря Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Rumiana Gushleva ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Веселин ( преди 11 години )
Уважаема г-жо Грънчарска,Моля пишете ми на посочения e-mail адрес за контакт.д-р Веселин Бояджиев,детски ендокринолог,специализирал "Детско Костно Здраве",Унив. б-ца МБАЛ "Св. Марина",гр. Варна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
здравка ( преди 11 години )
Интересувам се,къде мога да си направя изследване за остеогенезис имперфекта.Дъщеря ми е с това заболяване,като е изследване в клиниката по генетика,в "Педиятрия"гр.София и сега е на растежен хормон.Аз нямам такова изследване.Със сини склери съм,с намален слух(50 децибела д.ухо и 62,5 дец. ляво ухо).В майчин дом ми казаха,че не можели ,поради липса на средства.Без доказано заболяване не мога да мина на ТЕЛК и да мога да си търся правата,за лечение и т.н.Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар