Поемете въздух и излекувайте астмата - на 1 май

27.04.2007г. / 16 13ч.
Аз жената
Поемете въздух и излекувайте астмата - на 1 май

На 1 май (вторник) от 10:30 ч. в Южния парк (до входа на парка откъм бул. “Гоце Делчев”) издигането на голям летателен балон ще отбележи Световният ден за борба с астмата. Мотото на събитието е “Астмата може да бъде контролирана!” и музика и настроение организаторите от Асоциацията на българите, боледуващи от астма(АББА), искат да покажат че всеки може да поеме въздух и да живее пълноценно.
Точна диагноза, обучение и ефективно лечение могат да направят пълноценен животът на страдащите от астма. Същевременно, неконтролираната астма генерира неоправдано големи рискове за пациента и разходи на държавата, в пъти превишаващи отделяните средства за лечение.
В България данните сочат, че около 5% от населението, или 400 000 души, страдат от бронхиална астма, сред които значителен брой деца. Това прави астмата една от най-разпространените хронични болести. Въпреки сериозността на заболяването, диагностицираните и лекувани в годишен план пациенти са не повече от 60 000. Едва около 20% от пациентите с диагноза астма се лекуват.

С подкрепата на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА), Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и Българското дружество по алергология (БДА) през месец май в специализирани кабинети в цялата страна безплатно ще бъде измервано дишането на всички желаещи.

Повече информация можете да получите на тел: 02/ 980 45 46 всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа или на Интернет страниците на АББА: www.asthma-bg.com, БДББ: www.thorax-bg.com и БДА: www.allergy-bg.net.

Коментирай