Пийте повече вода в жегите

29.06.2007г. / 11 07ч.
Аз жената
Пийте повече вода в жегите

Пийте повече вода в жегите – съветват лекарите. Човек може да издържи по-дълго без храна, отколкото без вода. Нека си припомним, че организмът при нормални температури и натоварване изпарява 2-2, 5 л течности за 24ч. При физически натоварвания и горещини цифрата скача двойно – 4 л.
Затова винаги носете със себе си бутилка вода, не разчитайте, че ще можете да купите нещо за пиене. Особено ако сте по-възрастни или сте с малко дете. Добре е да знаем, че при загуба на 2 л намалява умствената дейност, при 3 л може да започне да ви се вие свят, а при 4 л загуба на течности са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнание. В жегите влагата се изпарява много бързо. А особено ако сте с ниско кръвно, това допълнително би усложнило нещата.
В този случай не допускайте да останете без вода. В жегите шоколадът не помага, както и червеното вино и кафето, затова наблегнете на айран с много сол и таратор.

Диетолозите препоръчват в жегите да се пие най-много чай, за предпочитане горещ. Горещият зелен чай е способен да защити кожата от ултравиолетовите лъчи и влияе положително на функцията на кръвоносните съдове.

Водата е естественият утолител на жаждата – освежава и премахва умората. Минералната вода съдържа голямо количество соли и това я прави по-добър утолител на жаждата.

Газираната вода, поради съдържанието си на въглероден двуокис намалява усещането на жажда, както и парче лимон в най-обикновена чаша вода.

Най-добре е водата да се консумира хладка или топла, но никога ледено студена.

Домашно направените сокове от вишни, сливи с много вода, ни помагат да понасяме горещините по-леко. Соковете, които съдържат повече пектин и целулоза по-слабо утоляват жаждата, но пък са по-полезни за организма.

Изключително вредни, особено в жегите, са соковете приготвени от сух концентрат.
Ако нямате друго – пийте само вода – много по-полезно е за организма.
Киселото мляко, айранът, както споменахме е идеална храна за горещите дни. Ако добавим парченца плодове или мюсли, спокойно можем да заситим не само жаждата, но и глада си.
Прясно мляко – особено студеното е полезно за намаляване на кръвното налягане, обезмаслено спомага и за намаляване на телесното тегло.
В жегите е идеално в комбинация с чай, както и с мента.
Любимата на всички бира, която ни примамва почти от всеки билборд и от всяка втора реклама, за съжаление, поради наличието си на алкохол не може да помогне много за възстановяването на баланса на вода в организма. Но пък както знаем, бирата е полезна за куп други неща, особено за бъбреците. Повишава защитните сили на организма, подобрява настроението и ни среща с много приятели под дебелите сенки в горещите дни. Така че, ако не прекаляваме, ползите от нея са очевидни.

Газираните напитки – друга много рекламирана и много оборотна стока в горещите месеци. За съжаление те не утоляват жаждата, а напротив стимулират я и можем цял ден да си пием газирани напитки и все да сме си жадни и да се потим, а и по мъничко, лекичко, да пълнеем – от захарта.

Естествената лимонада, позната навремето като цитронада е много по-надежден жаждопогасител – вода, много лимонов сок и малко захар.

Сладоледите – ако не утоляват жаждата, поне са вкусни и хранителни. Ако нямаме излишни килограми, няма какво да се притесняваме, това е храната ни в най-топлите дни.

Да не забравим да споменем, че тялото може да получи вода и да се освежи и чрез кожата, затова и жегите се понасят много по-лесно във водата и край водните басейни. Ако можете да си позволите да прекарате лятото в басейн, обграден с много минерална вода и сокове, добра компания и весело настроение, жегите не биха могли да ви уплашат по никакъв начин.

Коментирай