Снимка: istock
Сред полезните за сърцето храни сме свикнали да нареждаме зехтина, зеленчуците, рибата, авокадото, семената и ядките. Но съществуват и някои изненадващи продукти, за които не бихте предположили, че имат полезно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. Ето ги и тях.
Яйца
Дълго време яйцата се смятаха за враг на кръвоносните съдове и сърцето заради схващането, че повишават холестерола. Множество изследвания доказаха, че това не е вярно. Можете да ядете до 3 яйца на ден съвсем спокойно, защото те съдържа огромен набор от важни хранителни вещества, които подпомагат здравето и функциите на сърдечносъдовата система.
10 ползи от билката антиоксидант терминалия арджуна>>>
Фъстъчено масло
Свикнали сме да смятаме, че маслата са вредни за сърцето. Това не е съвсем вярно. Както зехтинът, така и фъстъченото масло са сред най-полезните растителни масла за кръвоносната система. Благодарение на полезните мазнини в него, фъстъченото масло подобрява еластичността на вените и артериите, като ги прави по-способни да изпълняват транспортните си функции.
Люти чушки
Винаги, когато можете, добавяйте малко люти чушки към ястията си. Те са особено богати на антиоксиданта капсаицин, който подобрява значително кръвообращението и блокира специфичен ген, който възпрепятства нормалния приток на кръв към сърцето и други важни органи.
Ключът към преодоляването на сърдечния инфаркт>>>
Черен шоколад
Какаото в тъмния шоколад е много богат на антиоксиданти, заради което той е често препоръчван от диетолози и кардиолози. В шоколада се съдържат флавоноиди, които подобряват кръвообращението, предотвратяват образуването на тромби и спомагат за подобряване еластичността на кръвоносните съдове.
Бира
Не само виното, но и бирата се смята за полезна за сърцето напитка. Тя е слабо алкохолна, богата е на витамини от група В. Умерената консумация на бира допринася за здраво сърце.
Изненадващи рискови фактори за сърдечносъдови заболявания>>>
Кафе
Добра новина за любителите на кафето. Черното злато е полезно за сърцето. Кафето е с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол.