Приключи лятната антиспин кампания

17.08.2007г. / 10 44ч.
Аз жената
Приключи лятната антиспин кампания

4165 души се изследваха за ХИВ в 17 града от българското Черноморие в рамките на едномесечната Национална лятна кампания “Изследвай се за ХИВ/СПИН – анонимно и безплатно”, която се организира от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на Здравеопазването.

Мобилен медицински кабинет с екип от консултанти към Национална потвърдителна лаборатория и Сдружение “Асоциация здраве и бъдеще” предоставиха безплатно и анонимно консултиране и изследване с бърз тест за ХИВ на 1 979 жени и 2 186 мъже, които живеят или са почивали в черноморските ни курорти. Възрастовият диапазон на изследвалите се лица е 18 – 70 години като преобладават хора на възраст от 18 до 35 год. За приблизително 80% от хората, пожелали да се изследват за ХИВ, това е било първо по рода си тестване, но всички те са изразили мнението, че това е важна част от грижата за собственото здраве и това на партньора.

Цел на Националната лятна кампания беше от услугата анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ да имат възможност да се възползват, в удобно място по време на сезона на отпуските, както широката общественост, така и представители на уязвими групи, с които Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” работи. Резултатите от кампанията показват, че бърз тест за ХИВ са си направили 165 мъже, практикуващи секс с мъже, 74 представители на ромска общност, 6 интравенозни наркомани и 3 проституиращи жени. Интерес към изследването за ХИВ с бърз тест са проявили и 76 чуждестранни туристи.

По време на кампанията са раздадени 77 760 презерватива и повече от 50 000 информационни материали. По този начин кампанията е обхванала не само лицата, които са се изследвали за ХИВ, но и повече от 50 000 души, които са получили информация къде могат безплатно и анонимно да се консултират и изследват за вируса на СПИН. Хората, съобщили за рискови сексуални практики са получавали и лубриканти. Всички, които са проверили ХИВ-статуса си в мобилния кабинет на лятната кампания са подчертали, че изнасянето на услугата в местата, където непосредствено се събират голям брой хора, значително допринася за бързо вземане на решение за тестване. Конфиденциалният диалог с консултант пък е дал възможност да се преодолее страха от изследването и да се получи отговор на много въпроси, които засягат сексуалното поведение и здравето на хората. По-голяма част от лицата, посетили кабинета са знаели основно за половия път за предаване на ХИВ, но са се интересували и от това как се предава вируса по кръвен път, какъв е риска от заразяване при зъболекар, при оперативна намеси, кръвопреливане или убождане с игла.

Успешното реализиране на кампанията бе възможно благодарение на подкрепата на общинските и кметски администрации на 17-те курортни градове, на ученици от Добрич, Варна и Бургас, които съвместно с теренни работници от неправителствени организации, под-получатели по Програмата, се включиха като доброволци и насочваха към мобилния кабинет, раздаваха презервативи и информационни материали, както и със съдействието на общинските програмни мениджъри от координационните офиси по СПИН във Варна и Бургас.

Антиспин кампанията “Бъди в час!”

Коментирай