Веднъж да дойде събота...

26.09.2007г. / 10 04ч.
Вергиния Генова
Веднъж да дойде събота...

Много от нас си мечтаят за почивните дни и то не защото ще отидат на вълнуващо пътешествие, ще слушат любимата си група или ще бъдат с любимия човек, а защото се надяват, че просто ще си поспят няколко часа повече.

Докъде я докарахме? Да имаме такива смешни мечти. Но още по-абсурдното е, че се оказват трудно осъществими.
Все нещо се случва и все не можем да се наспим. Или се оказва, че почивните дни се оказват безкрайно кратки за всичката ни изостанала домакинска работа, за която естествено не сме намерили време да свършим през работната седмица, или някой ни е помолил точно тогава да свършим нещо, или децата са се събудили и искат филмче, кучето разходка или пък сме забравили да блокираме алармата на часовника.

Но, спокойно и само спокойно – както казва Карлсон, който живее на покрива. Учените от Северозападния университет в САЩ, в резултатите от свое изследване съобщават, че така или иначе не може да се наспим, затова не изпадайте в допълнителна истерия – само ще усложните още повече нещата.

В списание Proceedings of the National Academy of Sciences те обясняват, че с по няколко повече часа сън през почивните дни не може да си наваксаме хроничното недоспиване. Защото, когато организмът по принцип страда от недоспиване, човек загубва самата способност да компенсира загубата на съня.
Това вреди и на физическото и на психическото здраве. Ако човек не си доспива редовно, ние логично смятаме, че ще отслабне и ще отпадне. Учените са на мнение, че определено имунната му система ще се отслаби, но няма да отслабне физически, а напротив ще бъде два пъти повече застрашен от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и депресия.

От сън спомен няма, но ако няма сън, в един момент ще останем и без спомени, защото ефективността и правилното функциониране на мозъка намалява драстично.

Днес повечето хора смятат, че 5-6 часа е нормалното време, което да отделим от всичките ни скъпоценни 24 часа, но според учените оптимума е 8 часа.

Над 50 % от хората в България страдат от безсъние, наред с това се оплакват от главоболие и хронична умора. Все повече са онези, които са подложени на стрес, депресии и напрежение. Голяма част от катастрофите са вследствие на преумора и заспиване на волана.

Тези факти са достатъчно стресиращи, за да ни накарат поне за минутка да се позамислим как да направим този фокус с времето – хем да сме свършили всичко, което имаме за вършене, хем да сме си починали, хем да сме се наспали добре.

Панацея няма, но е добре да подредим приоритетите си – да свършим важните и неотложни неща, а останалите да минем според мъдростта на шопа – защо да оставим днешната работа за утре, като може да я свършим и вдругиден.
А най-добре да я свърши някой друг – това му е хубавото да си шеф, че имаш много, които да ти вършат работата. Но дори да не си, за една мила усмивка, за едно кафе, все някои може да те отмени за нещо. Въпросът е да знаеш как да си поискаш.

Любителите на редовни среднощни забави спокойно могат да си сложат в колата стикер с надпис “От сън спомени няма!", за да си напомнят, че е опасно да заспиват на волана.

А и не е зле докосвайки се до глобалното знание, да се сетим и за нашенските мъдрости, в които може да открием и частица здрав разум:
От работа никой не е поубавел и от работа никой не е забогател. От работа не се хубавее, а се гърбавее.
И ако не друго, поне ще живеем по-спокойно и по-дълго.

Коментирай