16 октомври – Световен ден на храните

16.10.2007г. / 11 05ч.
Вергиния Генова
16 октомври – Световен ден на храните

Не е ясно дали без любов не може да се живее, но е доказано, че без храна не може.
Затова вече от 60 години насам се чества Световният ден на храната. За такъв е избран 16 октомври.

От миналата година и България се присъедини към тази инициатива, но малко хора разбраха. А се оказва, че такъв ден е необходим, за да ни напомня за простичките истини.

Необходимо е във века на пренасищането с хранителни продукти да се говори за правилната им и здравословна консумация, за да се ограничи проблема със затлъстяването и обездвижването.

Позорно е, че във века на пренасищането с хранителни продукти има гладуващи и мизерстващи хора.

А фактът, че днес на тази земя живеят хора, които по едно и също време умират – едните от затлъстяване, а другите от глад е шокиращ.

Ще кажете, че винаги е било така – нищо ново под слънцето. Да, но не винаги хората са имали претенции, че са достигнали еманацията на своя интелект, използват широко нови технологии и техники, борят се за мир и декларират, че искат да изкоренят бедността.

Затова е важно да отбележим Световния ден на храната подобаващо.

Дали живеем, за да ядем или ядем, за да живеем? И какво бихме могли да променим, за да подобрим качеството си на живот?

Всички знаем, че храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. А за да става това, тя трябва да бъде и в достатъчно количество, и с доказано качество.

Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта.

Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества, трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма.

Но някои хора забравят, че храната не е само за удоволствие или за да си докажат, че живеят в лукс и охолство. И въпреки че съвременните хора са прекалено информирани и културни – те знаят правилата, но не ги спазват.

Много от нас не закусват, хранят се само с тестени храни на обяд и се оказва, че най-обилното им хранене е вечерята. Както и да го погледнем този тип популярно хранене е абсолютно нездравословен.

Специалистите препоръчват да спазваме следните правила, за да бъдем по-дълго здрави:
1. Разнообразие при избора на хранителни продукти.
2. Нито твърде много, нито твърде малко.
3. По-малки количества, но по-често.
4. Достатъчно белтъчини.
5. Мазнините да се поддържат в определени граници.
6. Ограничаване на захарта и захарните изделия.
7. Всеки ден сурови плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти.
8. Правилна обработка на храната.
9. Пестеливо със солта.
10. Въздържане от консумация на алкохол.

Детското затлъстяване носи рискове за сърцето
Дебели ли са българите?
Здравословните предимства на мюслито

Коментирай