Връстници обучават връстници

17.10.2007г. / 12 04ч.
Аз жената
Връстници обучават връстници

На 18 октомври 2007 г. от 11:00 часа в Националния център по опазване на общественото здраве в София ще отвори врати Регионален Y-PEER център София за проучвания и обучение по подхода “Връстници обучават връстници. Инициативата се финансира от UNFPA, Фонда на ООН за населението.

Центърът се подкрепя и от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България”, на Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Мисията на Регионалния Y-PEER център е:
Да оказва експертна помощ на програми по подхода “Връстници обучават връстници” в региона на Източна Европа, Централна Азия и Арабските държави;
Да провежда обучения на обучители в областта на сексуалното и репродуктивно здраве на подрастващите;
Да изгради, поддържа и разпространява информационно-образователни ресурси в региона;
Да провежда и разпространява проучвания и оценки на програми по подхода “Връстници обучават връстници” в региона и по света

Центърът се открива в резултат на многогодишните усилия на широк кръг институции и организации, експерти, учители и млади хора, които получиха висока оценка при специално проучване на Мисия на UNFPA през 2006 г. разгледа капацитета на институциите, ефективността на програмите за сексуалното и репродуктивното здраве на младите хора и ресурсите на международната мрежа на обучителите на връстници (Y-PEER)* в държавите от Източна Европа.

България и Сърбия бяха определени като държавите в региона с най-големи възможности и потенциал за развитие, създаване и поддръжка на ресурсни регионални центрове за проучвания и обучение по подхода “Връстници обучават връстници” в областта на сексуалното и репродуктивното здраве включително ХИВ/СПИН.

Обучението на връстници от връстници е призната ключова методология за превенция на рисковото сексуално поведение и ХИВ/СПИН сред младите хора. Този подход се прилага успешно у нас от началото на 90-те години в рамките на проекти и програми в училище, а мрежата от млади хора, обучени по подхода, нараства непрекъснато.

До края на 2007 г. UNFPA ще осигури 35 000 Щ. Д. за техническото оборудване на регионалния център, за стажантската програма, за развитие на националния капацитет на центъра и за реализиране на дейности, свързани със Световния ден за борба с ХИВ/СПИН – 1 декември.

Предвид факта, че PETRI е насочен към обслужване на нуждите от обучението на връстници от връстници, изключително важно е участието на млади хора в работата на института. Ето защо UNFPA осигурява международна 9-месечна стажантска програма за млади хора от световната мрежа на Y-PEER. С отварянето на вратите на PETRI, работа в него ще започнат първите двама избрани стажанти – момче и момиче от Мароко и Македония.

Откриването на Регионалния център е важно и за промяна на ситуацията в нашата страна:
България е на едно от първите места в Европа по брой нежелана бременност и аборти сред млади момичета на възраст 15-19 години (59 на 1000 за 2005 г.. по данни на СЗО).
През 2006 г. се наблюдава спадане на долната възрастова граница при заразените с ХИВ в страната. 25% от живеещите с ХИВ са под 25 години.
Официалният брой на регистрираните ХИВ позитивни лица до август 2007 г. е сравнително нисък – общо 748 души, но броят на болните от сифилис у нас е с 5 пъти повече в сравнение със страните от Западна Европа.
Въпреки че употребата на презервативи нараства при по-младите хора в България, все още един значителен процент не ползват презерватив при първи полов акт.
Нивото на информираност по отношение на полово предаваните инфекции вкл. ХИВ/СПИН е все още ниско.

В момента системно сексуално здравно образование на младите хора в България се реализира основно в рамките на свободно избираема подготовка (СИП) по сексуално и репродуктивно образование в 185 училища, работещи по проекти за подобряване на знанията и уменията на младежите в тази област. Интересът към предмета и подхода на преподаване расте непрекъснато сред младите хора не само поради новия начин за усвояване на знания, но и заради възможността им да общуват, споделят опит и развиват социални умения за справяне, вземане на решения и създаване на добри взаимоотношения с другите хора.

Програма
Начало: 11.00 – 11.15 – Тържествено откриване на входа и срязване на лентите; поздрав от страна на официалните гости
Въвеждане и водене на събитието – проф. Любомир Иванов, д. м. н., Директор на НЦООЗ
Представяне на центъра за медиите – 11.15 – 11.30 часа
11.15 – 11.30 Представяне за медиите
11.30 – 12.00 Кратко представяне на философията на Центъра и подкрепата от страна на българските институции:
д-р Тонка Върлева, Директор на Програма “превенция и контрол на ХИВ/СПИН,
г-жа Анина Чилева, дългосрочен консултант К7 на програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”
г-жа Марта Дяволова, програмен директор на Фонда на ООН за население
12.00 – 12.30 Представяне на постановка на млади хора от град Перник

* Y-PEER е международна мрежа за обучение на връстници от връстници в сферата на сексуалното здраве и ХИВ/СПИН. Y-PEER България съществува от повече от 7 години.

Коментирай