Здраве и красота

Трябва ли да изплаквате ориза преди готвене или не?

Нужно ли е да миете ориза

09.02.2024г. / 14 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оризът е една от най-популярните зърнени храни в цял свят. Част е от нашата традиционна кухня, както и от кухните на много други народи по цял свят. Различните видове ориз имат различно съдържание на нишесте. При изплакване на ориза преди готвене това личи по количеството бяла белезникава течност, която се отделя от него. Вероятно сте забелязали, че на някои опаковки на ориза има изрично упоменат съвет зърната да бъдат изплакнати преди готвене, а на други не.

Белият ориз – вреден или полезен и как да го консумираме

Вероятно се чудите как е правилно да действате – да миете ли ориза или не?

Може би сте свикнали да изплаквате ориза, защото вашата баба е правела така. А може и да сте престанали да го правите, защото съвременните опаковани зърнени продукти са измити и добре почистени преди да бъдат опаковани.

Съществува ли риск обаче от това да сложите ориза да се готви директно от опаковката? Трябва ли да го миете, преди да го готвите?

Според marthastewart.com, цитирана от healthdigest.com, оризът е добре да бъде изплакнат преди употреба. Това е така поради същата причина, поради която изплаквате плодовете и зеленчуците. По външната обвивка на ориза и останалите продукти се събират прах, мръсотия, бактерии, вирусни частици, химикали, микроскопични насекоми, които могат да са опасни за здравето. Ето защо е силно препоръчително да изплаквате добре ориза, преди да го готвите. Така ще е по-безопасен за консумация.

Различни видове ориз и как да ги използвате

Освен това изплакването на ориза подобрява неговата текстура, прави го по-пухкав, лек и лепкав, което е търсен ефект в много ястия. Водата ще отмие част от излишното нишесте върху оризовите зърна, което подобрява неговата текстура при готвене.

Здравословен избор ли е оризът?

Съществуват много противоречия по отношение на ориза, свързани с това здравословен ли е той или не. Тъй като напоследък нисковъглехидратните диети набират все повече популярност заради успеваемостта си, много хора се отказват от консумацията на ориз. Той е съставен предимно от въглехидрати, като белият рафиниран ориз е с най-високо съдържание на въглехидрати. Често той е сочен и за една от храните, създаващи предпоставка за наднормено тегло и диабет заради високия си гликемичен индекс.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Според Medical News Today в една чаша сварен ориз се съдържат около 260 калории, 5 грама протеин и малко по-малко от 1 грам мазнини. По-голямата част от калориите в ориза идват от въглехидратите в него. Рафинираният ориз е много беден на протеини, мазнини и фибри, защото те са отстранени при обработката му. Това го прави по-беден на хранителни вещества, съответно по-малко полезен за здравето.

Свързани статии

Но съществуват нерафинирани видове ориз, които можете да включвате в малки количества в храненето си, дори да сте на диета. Оризът е добър източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, които са ценни за организма. Освен това, трениращите хора, които редовно практикуват спортове или правят упражнения, се нуждаят от въглехидрати, които да допринесат за мускулния растеж и възстановяването на енергията в мускулите.

Какво ще се случи, ако прекалявате с консумацията на ориз?

Въглехидратите са необходими за енергията в телата ни, затова пълното им изключване има негативни последици. Често причината хората на нисковъглехидратна диета да не могат да развият мускулатурата си е това, че не консумират достатъчно въглехидрати. Според клиника Майо, естествените и здравословни въглехидрати трябва да заемат между 45 и 65% от общия дневен прием на калории. Въглехидратите се срещат в зърнените култури, какъвто е оризът, както и в плодовете, зеленчуците, семената, бобовите растения.

Паста или бял ориз – коя храна има повече калории?

Коментирай