Приет е меморандум за профилактика на HVP

24.01.2008г. / 17 27ч.
Аз жената
Приет е меморандум за профилактика на HVP

Днес, 24 Януари 2008 г., в зала “Запад” на Народното събрание беше приет Меморандум за ефективна профилактика на рака на маточната шийка в България.

В рамките на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка - от 20 до 26 януари 2008 г. – за първи път и у нас общественото внимание беше насочено към този проблем. Инициативата е на група “Парламентарен консенсус за борба със социално- значими заболявания”, Българската асоциация по онкогинекология, Националния раков регистър и се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание.

Проблемите и възможностите за превенция на коварното заболяване бяха обсъдени от народни представители, водещи медицински експерти, представители на мисията на ООН за България, представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Националната здравноосигурителна каса и неправителствени организации.

Участниците в срещата единодушно се обединиха около схващането, че масовата профилактика на това злокачествено заболяване трябва да стане един от приоритетите на отговорните фактори и цялото българско общество. За целта ще бъдат предприети следните стъпки:

1. Изготвяне и въвеждане на Национална програма за профилактика и План за организиран скрининг при рак на маточната шийка.

2. Двата документа трябва да бъдат внесени от правителството за обсъждане и приемане от Народното събрание през есенната сесия на 2008 г.

3. След приемането на Програмата и Плана, Министерството на здравеопазването ще предприеме всички необходими действия за тяхното практическо приложение в страната.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Теодора ( преди 11 години )
НРV - това звучи не на български, обаче трябва да се знае от всеки. Момичета, правете си това изследване, много е важно. Братовчедка ми живее във Виена. При съмнителна цитонамазка направиха изследване на НРV /платено от касата!!/, което установи инфекция. след 3-4 консултации направиха конизация, което спаси живота на роднината ми. Казаха, че ако не било изследването за НРV можело за се забавят нещата и ---рак. Аз лично смятам да се изследвам за НРV-събирам смелост, вероятно ще потърся някой в Шейново, чух добри неща за д-р Станков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар