Снимка: istock
Водата е най-натуралното и най-природно средство да хидратирате тялото си. Тя е част от клетките и тъканите, от всяка система. Без нея животът е немислим. Но може ли нещо да направи водата още по-хидратираща, отколкото е всъщност. Отговорът е да, може.
Храни, с които да се хидратирате в жегата (галерия)
Най-добрите начини да го направите, е да добавите плодове. На първо място вероятно наум ви идва да добавите лимон. Това е най-популярната добавка към водата и сте прави, ако си го помислите. Вода, наситена с пресни лимони или лимонов сок има няколко пъти по-хидратиращ ефект, отколкото чистата вода. Това е така заради лимонената киселина, витамин С и ароматните етерични масла в лимоните.
Друг много подценяван плод е ябълката. Ако я добавите към водата си обаче, това ще направи водата два пъти по-хидратираща за тялото ви. Според лекарят по интегративна медицина Дана Коен, цитирана от mindbodygreen.com, една бутилка вода с ябълки е равна на две бутилки чиста вода. Ябълките съдържат много голямо количество вода. Ето защо наситената с тях вода има толкова завидни хидратиращи свойства.
10 храни, които хидратират организма
Динята е друг плод, който бихте могли да добавите към водата. Според healthline.com, динята съдържа около 92% вода. Освен това тя е с високо съдържание на витамин А, С и калий. Бедна е на калории, което е прекрасно за фигурата.
Още един превъзходен „хидрататор“ на водата са краставиците. Те съдържат над 95% вода в състава си, което прави добавянето им към водата особено полезно през лятото. Покрити са с гелообразно вещество, което се забелязва след разрязване. Намира се около семената им в месестата част. Това гелообразно вещество е пълно с вода.
Споменахме лимона, разбира се. Ако свежестта му ви допада през лятото, добавяйте го към водата си. Той ще достави на организма ви не само допълнителни течности, но и ще помогне да задържите приетите такива, така че тялото ви да не се дехидратира в жегите. Лимоните са прекрасни източници на витамин С, калий, магнезий, антиоксиданти и фитонутриенти, които според клиника „Кливланд“ имат особено голямо значение за фигурата и здравето.
Най-хидратиращите храни (галерия)
Като стана въпрос за задържане на водата в тялото, морската сол е първенец в това начинание. Пиенето на вода с щипка морска сол и лимон е практика, която много хора от средиземноморския, близкоизточния, северноафриканския и тропическия регион имат от векове. По тези места климатът е екстремно топъл и влажен, което предполага бърза загуба на вода от организма. Водата със сол помага за задържане на течностите в тялото, което предпазва от дехидратация.
Трябва да се отбележи обаче, че солената вода не е подходяща за всички. Ако страдате от високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците или други заболявания, при които задръжката на вода е опасна за здравето, не пийте вода със сол, преди да сте се консултирали с лекаря си. Тази практика така или иначе се провежда само в най-екстремно топлите дни в тези райони.
Семената от чиа са изненадата тук. Добавянето им към водата я прави още по-хидратираща. Чиата съдържа гелообразна структура, която се активира при накисване. Тя е пълна с течности и добавя стойност към чашата ви с обикновена питейна вода. В допълнение чиата е богат източник на фибри, желязо, антиоксиданти, протеини. Те намаляват възпаленията, допринасят за контрола на кръвното налягане, изграждат костите, балансират кръвната захар, според healthline.com.