Как да се предпазите и да третирате бръчките в областта на шията?

Върнете младостта в зоната на врата

02.09.2024г. / 13 37ч.
Как да предотвратите появата на бръчки в областта на шията? Снимка: istock

Как да предотвратите появата на бръчки в областта на шията? Снимка: istock

Естественият процес на стареене води до загуба на колаген и еластин в кожата, което я прави податлива на бръчки по шията и други места като лицето и гърдите. Излагането на слънце, генетиката и навиците в начина на живот могат да ускорят този процес. Позицията на сън, лошата стойка и колебанията в теглото могат да доведат до прегъване или увисване на кожата, а през цялото време гравитацията допринася за увисването. Как да предотвратите появата на бръчки в областта на шията? 

Включете в ежедневието си режим за грижа за кожата

Нека забързаното ежедневие не ви служи като оправдание. В ерата на технологиите можете да се свържете с дерматолог и онлайн. Той ще ви насочи и така вие ще можете да получите не само персонализирана формула против стареене, предназначена точно за вас, но и ефективна рутинна грижа за кожата. Винаги провеждайте пач тест и помислете за консултация с дерматолог за персонализирани насоки.

Започнете със сутрешна рутинна грижа за кожата 

Започнете деня си почиствайки кожата с мек почистващ продукт. Той ще ви помогне да премахнете следите от пот и замърсявания, без да лишава кожата ви от полезните ѝ естествени мазнини.

Използвайте витамин С 

Прилагането на витамин С сутрин е полезно за предотвратяване на бръчки по шията поради естествените му мощни антиоксидантни свойства. Витамин C помага за защитата на кожата от увреждането, причинено от свободните радикали и от факторите на околната среда – като ултравиолетова радиация и замърсяване. Всички те са ключови фактори за преждевременното стареене. Когато се прилага сутрин, този витамин действа като щит, неутрализирайки свободните радикали, намалявайки оксидативния стрес върху кожата.

Използвайте овлажняващ продукт с ниацинамид 

Според специалисти, прилагането на ниацинамид след витамин С във вашата рутинна грижа за кожата като цяло е безопасно и може да предложи синергичен ефект за вашата кожа. И двете съставки осигуряват антиоксидантна защита, стимулират производството на колаген и спомагат за по-равномерен тен на кожата. Витамин С предпазва кожата от свободните радикали и избистря тена, докато ниацинамидът укрепва кожната бариера, повишава хидратацията и намалява зачервяванията.

Свързани статии

Нанасяйте слънцезащитен крем 

Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 50 всеки ден, за да предпазите кожата от UV увреждане, което е основна причина за преждевременното ѝ стареене.

Обърнете внимание на вечерната рутинна грижа 

Започнете с мек почистващ продукт, за да премахнете мръсотията, грима и примесите, без да премахвате естествените мазнини от кожата. Използвайте гликолова или салицилова киселина един или два дни в седмицата – това ще помогне за предотвратяването на стареенето, защото тези ексфолиращи киселини действат за обновяване и подмладяване на кожата, докато спите. Прилагайки тези киселини през нощта, вие увеличавате максимално ползите от тях, без да излагате кожата си на потенциална чувствителност от слънчева светлина, помагайки си за постигане на по-гладък, младежки тен. Не забравяйте да продължите с добър овлажнител, за да подпомогнете възстановяването на кожната бариера след използване на ексфолиращи киселини.

Свързани статии

Включете ретиноид 5 дни в седмицата 

Включването на ретиноид в дните, в които не прилагате гликолова или салицилова киселина през нощта за предотвратяване на стареенето, е много ефективно. Ретиноидите, като третиноин или алтрено, са мощни агенти, които стимулират производството на колаген, намаляват фините линии и бръчки и подобряват текстурата на кожата. Те работят, като увеличават обмяната на клетките и насърчават отделянето на стари, увредени кожни клетки, за да разкрият по-свежа, по-млада кожа. Прилагането на ретиноиди през нощта им позволява да работят без смущения от слънчевата светлина, тъй като те могат да направят кожата по-чувствителна към UV радиация.

Използвайте овлажнител с ниацинамид или хиалуронова киселина 

Използването на овлажнител с хиалуронова киселина или ниацинамид след третиноин през нощта във вашата рутинна грижа за кожата против стареене е много полезно. Третиноинът, макар и ефективен за обновяване на кожата и намаляване на признаците на стареене, понякога може да доведе до сухота и раздразнение. Овлажнител с хиалуронова киселина помага за поддържане на хидратацията на кожата, докато ниацинамидът укрепва кожната бариера, успокоява раздразнението и подпомага производството на колаген. Тези съставки работят заедно, за да подобрят ефектите на третиноина против стареене, като същевременно минимизират потенциалните странични ефекти, което води до по-гладка и по-млада кожа.

Свързани статии

Опитайте процедури против стареене 

Има няколко алтернативни метода за стягане на кожата на шията, без да се прибягва до операция. 

  • Дермаролингът включва използването на ръчен инструмент, известен като дермаролер с дръжка и цилиндрична ролкова глава с миниатюрни игли. Той обикновено се използва за подобряване на цялостната текстура на кожата, въпреки че може да служи и като опция за справяне със специфични кожни проблеми като малки бръчки, белези от акне и стрии. 
  • Фракционно лазерно лечение – фракционното лазерно лечение е ефективно за справяне с бръчките по шията чрез създаване на прецизни, контролирани микронаранявания в кожата. Тези микронаранявания стимулират производството на колаген и еластин, протеини от решаващо значение за стегнатостта и еластичността на кожата. Докато кожата заздравява, тя се регенерира с по-свежа, по-здрава тъкан, което води до подобрена текстура, намалени бръчки и по-млад вид. За разлика от традиционното лазерно възстановяване, фракционното лазерно лечение третира само част от кожата, което позволява по-бързо заздравяване. Може да са необходими няколко сесии за постигане на най-добри резултати, гарантиращи непрекъснато подобряване на качеството на кожата и намаляване на бръчките. 
  • Високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU) Фокусираният ултразвук с висока интензивност е ефективен за намаляване на бръчките по шията чрез доставяне на прецизна ултразвукова енергия дълбоко в кожата. Тази енергия генерира контролирана топлина, задействайки производството на колаген и ремоделирането. С увеличаването на колагена кожата става по-гладка и стегната, което води до постепенно намаляване на бръчките по шията и увисването. HIFU предлага както незабавни, така и дългосрочни ползи, с видими подобрения, развиващи се с течение на времето. Това е неинвазивна и безопасна алтернатива на хирургията, което я прави популярен избор за хора, търсещи подмладяване на кожата без продължителни престой или рискове, свързани с хирургически процедури. 
  • Микроиглена радиочестотна аблация – Микронидлинг радиочестота (MNRF) за бръчки по шията съчетава микронидлинг и радиочестотна енергия за лечение на отпусната кожа и бръчки. Процедурата използва малки игли за създаване на контролирани микронаранявания на кожата, стимулиращи производството на колаген и еластин. Едновременно с това радиочестотната енергия загрява по-дълбоките слоеве на кожата, като допълнително насърчава ремоделирането на колагена. Този комбиниран ефект помага за стягане на кожата, подобряване на текстурата и намаляване на появата на бръчки по шията, което води до по-подмладена и по-гладка област на шията.

Тази статия има информативен характер. Винаги се консултирайте със специалист, преди употреба на специфични продукти. 

Коментирай
Здраве и красота