Зеле за ведро настроение

08.10.2008г. / 10 43ч.
Аз жената
Зеле за ведро настроение

Зелето днес е една простонародна, но просто много вкусна храна.

За вегетарианците е салата от зеле или зеле на фурна, а за любителите на мръвката – зеле с месо.

За статистиката – изключително много се консумира: пиле със зеле. Да не говорим за разточителната капама, в която зелевите листа могат да прегърнат каквото и месце да им сложиш и да доведат до екстаз всеки чревоугодник.

Зелето е било на голяма почит и в древността. Още Питагор го е определил като: “зеленчук, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение на духа”.

Може би заради това и гърците са го сервирали като специално ястие на пищните си пиршества. Древните египтяни пък го считали за божествено и го поднасяли като деликатес.

Днес повечето хора едва ли ще бъдат очаровани, ако на официална вечеря им поднесат само зелева супа и зеле на фурна.

Но за щастие на домакините зелето се комбинира с почти всички други видове храна, сравнително евтино е, полезно и не на последно място диетично. А са познати над 100 вида зеле.

Следва да заключим – имаме ли зеле – имаме избор. Остава само да обсъдим рецепти за вкуснотийки със зеленце.

Да не забравяме, че зелето може да направи чудеса и с фигурата ни и ефективно се бори със затлъстяването. Зелето намира място във всякакви диети. Не случайно повечето включват зеле, а има и такива, които са изцяло зелеви.

У нас най-достъпното и използваното е обикновеното бяло зеле. То е богато на аминокиселини, витамини, минерали (калий, калций, фосфор, сяра, натрий, хлор, магнезий, желязо, следи от йод, манган) и захари. Комбинацията от минерали и захари в зелето е такава, че възпрепятства задържането на вода в организма. Най-полезни са вътрешните листа на зелето и кочана.

Да не забравяме, че голямото количество целулоза оказва невероятно благотворно влияние върху перисталтиката на червата.

Зелето е богато и на витамин C. Ако не можем да си позволим да си купуваме ежеседмично лимони, то една голяма прясна зелка може да ни набави необходимите вещества. Когато готвим зеле трябва да имаме предвид, че приготвено на пара губи най-малка част от полезните си съставки. А през зимните месеци – киселото зеле може да ни спаси от много неприятности, а зелевия сок от махмурлук.

И сега не ни остава нищо друго, освен да споделим различните начини за домашно приготвяне на кисело зеле. Слагате ли кисело зеле в каченца и бидони или отскачате до магазина за Коледната пуйка със зеле? Претакате ли зелето или използвате други алтернативни методи? Какъв е вашия начин и бихте ли споделили своята малка зелева тайна?

* * *

Зелеви листа за подхранване на суха и нормална кожа

Парени чушки със зеле
Царски зелеви сарми
Зелеви сарми постни

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Anna ( преди 12 години )
Blagodarja VI-vinagi naychavam nescho novo i polezno tyk!Pozdrav Anna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар