Децата ни пропушват на 11 години

14.10.2008г. / 13 06ч.
Ивет Лолова
Децата ни пропушват на 11 години

Много тревожни факти в момента има около тютюнопушенето и децата. Оказва се, че българинът пропушва около 11 и 13-годишна възраст, това са всъщност нашите деца в 5-6 клас.

Д-р София Ангелова, главен асистент в специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Света София” и завеждащ кабинет за борба с тютюнопушенето, споделя:
“Когато наскоро изнасях лекции в училищата, бях много впечатлена от това, че децата силно се вълнуват от вредата на тютюнопушенето, когато им го покажеш в картинки. Как изглежда дробът на пушача и как изглежда дробът на този, който не пуши, но живее с пушачи. В продължение на два часа учителките не успяха да ги накарат да приключат срещата с мен. Те непрекъснато задаваха въпроси, вълнуваха се от това дали така изглежда белият дроб на моята майка, която е пушачка. А моят дроб дали изглежда така, след като аз не пуша, но живея с нея?”

Пасивното пушене засяга много децата, които посещават дискотеките. Там те танцуват, извършват по-дълбоки дихателни движения, следователно този дим го вкарват много дълбоко в дробовете си. Проф. Британ от Нотингамския университет в доклад през 2007 г. казва: “Ако досега сме знаели, че водещата причина за рака на белия дроб е тютюнопушенето, сега твърдо можем да кажем, че няма орган, в който да не се развие рак от тютюнопушенето”.

Тютюнопушенето уврежда всички органи и човек може да развие злокачествени заболявания на всички органи, защото разпространението на токсичните вещества става по кръвен път. Той допълва още: “Единственото спасение за човечеството е тотална забрана на тютюнопушенето в закрити помещения.”

Това направиха ирландците, французите, унгарците. Дали, обаче, ще се случи и в България?

Детето непушач също има право на избор – да живее в дом без цигарен дим, в който да диша свободно, да седне в сладкарница, където не се пуши и да потанцува в дискотека без да му прилошава от дима. Ако не се съобразяваме с чуждите хора, защо не се съобразим с най-близките си? Не трябва ли като родители първата ни отговорност да бъде да пазим здравето на детето си?...

* * *

Дали никотинът води до пристрастяване както кокаина и хероина?
Да предпазим децата си от пасивното тютюнопушене

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Димана ( преди 11 години )
Няма ли да спрат да пушат?Децата виждат от родителите си!И те почват да пушат или да пият! Каквито са родителите такива са и децата! Молим ви родители спрете да пушете или пиете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
criss ( преди 11 години )
hmm.vsi4ko tova koeto e pisano e vqrno,a i ne samo v bulgaria ima pu6a4i na tolkova ranna vazrast,te ve4e sa navsqkade...i mene koeto nai-mnogo me iznenadva i pla6i daje,4e ima i takiva roditeli deto pu6at i s decata si,tova e palen absurd.!!az sam na mnenie vaob6te da se napravi nqkakav zakona,da ne se prodava alokohol na deca pod 18 godini,makar4e i taka pak mogat da si gi osigurqt i dvete..ili globi!!!,policiqta da pravi pove4e proverki..koeto v bg e rqdko sre6tano,i vidqt li pu6a4 na pod 18 god.-globa!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Ако минете някоя събота вечер през подлеза на бул. България и Фритьоф Нансен, ще видите 11-12-годишни хлапета, които смучат бира и се мръщат, и други, които пушат цигари. По поведението им личи, че са горди от това, че пушат и пият, че са модерни. Същите деца пушат трева в парка зад хотел Хилтън. Полицията вероятно знае, но... нехае. Къде са родителите на тези деца? Не знаят ли как отрочетата прекарват времето си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Велина ( преди 11 години )
Няма какво да се учудваме. Можем само да съжаляваме за страшната реалност в България. Преди 2 години, когато родих сина си и излизахме всеки ден на разходка в парка, за да подиша чист въздух, почти нямаше майка, която да не пуши и плюе семки!? И най-ужасяващото беше, че тези майки кърмеха бебета си! А това се възприемаше за нормално!!! За нещо съвсем естествено.....Те си бяха със супер самочувствие........оставям го без какъвто и да е коментар.....И после очакваме тези обречени деца да са по-различни?! Е, няма как!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар