Преди 50 години храната ни е съдържала 7 пъти по-малко мазнини

27.10.2008г. / 15 27ч.
Аз жената
Преди 50 години храната ни е съдържала 7 пъти по-малко мазнини

Българите днес консумират седем пъти повече животински мазнини, отколкото преди половин век.

Употребата на алкохол пък се е повишила четири, а на захар – пет пъти над нормата. Тези обезпокоителни данни бяха изнесени на пресконференция в БТА от ст. н. с. д-р Светослав Ханджиев.

Според него важно е не само да се знае хранителната стойност на продуктите, но и как най-подходящо те да се сготвят, за да бъдат запазени хранителните им качества.

Диетично приготвените продукти могат да предпазват от сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания.

Според специалиста концепцията “здравословно и вкусно готвене” трябва да бъде прилагана още в семействата, когато се изграждат хранителните навици на децата.

Статистика констатира още, че у нас 5% от тийнейджърите между 13 и 17 годишна възраст страдат от затлъстяване, а 22% са с наднормено тегло.

Традиционната балканска кухня всъщност е доста здравословна, но сега в страната ни масово се приготвят препържени и вредни ястия, алармира д-р Ханджиев.

Той даде и пример как по нашите земи са намерени чугунени съдове, които са били използвани преди 100 години за пържене с минимално количество мазнина.

* * *

Хранене през есента
Храните, които горят мазнини
Държите ли на здравословното хранене? – тема във форума

Коментирай