Българите днес консумират седем пъти повече животински мазнини, отколкото преди половин век.
Употребата на алкохол пък се е повишила четири, а на захар – пет пъти над нормата. Тези обезпокоителни данни бяха изнесени на пресконференция в БТА от ст. н. с. д-р Светослав Ханджиев.
Според него важно е не само да се знае хранителната стойност на продуктите, но и как най-подходящо те да се сготвят, за да бъдат запазени хранителните им качества.
Диетично приготвените продукти могат да предпазват от сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания.
Според специалиста концепцията “здравословно и вкусно готвене” трябва да бъде прилагана още в семействата, когато се изграждат хранителните навици на децата.
Статистика констатира още, че у нас 5% от тийнейджърите между 13 и 17 годишна възраст страдат от затлъстяване, а 22% са с наднормено тегло.
Традиционната балканска кухня всъщност е доста здравословна, но сега в страната ни масово се приготвят препържени и вредни ястия, алармира д-р Ханджиев.
Той даде и пример как по нашите земи са намерени чугунени съдове, които са били използвани преди 100 години за пържене с минимално количество мазнина.
* * *
Хранене през есента
Храните, които горят мазнини
Държите ли на здравословното хранене? – тема във форума