Някои от събитията на Унгарския културен институт през януари 2011 г.

06.01.2011г. / 13 33ч.
Аз жената
Някои от събитията на Унгарския културен институт през януари 2011 г.

Предлагаме ви часовете и местата на някои от събитията на Унгарския културен институт за януари 2011 г.

9 януари, неделя, 19.00 часа Зала „България“ – ул. Аксаков 1
Новогодишен концерт Balkan Crossover – Унгарски фолклорни мелодии и традиционни български народни песни. С участието на: Ласло Фашанг (орган), Балаж „Донго“ Соколаи (гайда, кавал, саксофон) и Хор „Големите български гласове“ с диригент Илия Михайлов
По случай Унгарското председателство на Европейския съюз
Вход свободен!
Във връзка с поемането на председателството на Европейския съюз от Унгария, Унгарското посолство в София, Унгарският културен институт, Дирекция „Култура“ на Столична община и Българско музикално сдружение ще подарят на българската общественост един много интересен и вълнуващ международен културен проект, наречен Балкански Кросоувър – Balkan Crossover. Участниците в този проект са световноизвестният изпълнител на орган Ласло Фашанг, Хор „Големите български гласове“ и Балаж „Донго“ Соколаи (гайда, кавал, саксофон).
Посланието на концерта е подчинено на концепцията, че най-важното нещо в съвместното правене на музика е разбирането на различните музикални светове и обединението им в една мисъл, една идея, в едно ново и различно звучене.
Ласло Фашанг е завършил Музикалната академия в Будапеща и Консерваторията в Париж. Участва като експерт при изграждането на органа на Националната концертна зала „Бела Барток“, от 2006 г. е художествен ръководител на концертите за орган на Двореца на изкуствата в Будапеща. За да представи възможностите за импровизация на орган, редовно изнася концерти с най-надарените представители на унгарското музикално общество – Беа Пая, Балаж Донго Соколаи, Андраш Деш. Печели награди на редица международни музикални конкурси. Изнася концерти в Европа, Северна Америка, Япония.
Балаж Соколаи-Донго е изпълнител на народна музика, както и на вдъхновени от народната музика импровизации на гайда, кавал и саксофон. При по-задълбоченото проучване на фолклора на Карпатския басейн се формират собствените му композиции. През 1994 г. е удостоен със званието „Млад майстор на народното изкуство“. В периода 1990-2000 г. е свирил и в редица музикални състави: „Кюндю“ („Сакрален княз“), „Оркестър „Унгарски гайдари“, „Бекеш Банда“ (Оркестър „Бекеш“), „Вашмалом“ („Желязна мелница“), „Южноалфьолдски саксофонен оркестър“.
Хорът Големите български гласове е създаден от известния български диригент Здравко Михайлов през 1971 г. и носи настоящото си име от 1990. От 1999 г. негов артистичен директор и диригент е Илия Михайлов. Хорът се състои от три самостоятелни певчески формации – Смесен, Женски и Мъжки хорове.
Репертоарът им включва най-популярните и виртуозни обработки на автентичен български фолклор, направени от композитори като Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Драгостинов, Петър Льондев и др., някои от които са създадени специално за тях. Хорът изпълнява също и източноправославни църковни песнопения и средновековни монодии, оценени високо от световната музикална критика.
За повече от 35 години Големите български гласове са участвали в най-престижните световни музикални фестивали, гастролирали са в Европа, Русия, Северна Америка и Израел, печелили са наградите „Грами“ и „Златен диск“ на Френската Звукозаписна Академия.

17 януари, понеделник, 18.00 часа Унгарски културен институт
Портрети на планети, морета и...“ – изложба на Евгения Маринчева
Куратор на първата самостоятелна изложба на Евгения Маринчева е Иван Кулински.
Евгения Маринчева е родена в град София. По професия е строителен инженер. Неочаквано и за нея самата, през 2003 година започва да рисува с маслени бои, с ръце. Впоследствие учи рисуване в Хоби-клуб „Импресия“. Картините на Евгения Маринчева крият дълбок философско-езотеричен замисъл. В този аспект това е една по-различна изложба. Зрителят ще се задържи дълго пред всяка картина, за да обхване многопластовите послания на художничката. От нейните творби струят оптимизъм и позитивна енергия. Обединяването на „математическия“ усет и деликатното чувство за естетика на Евгения Маринчева придават на картините й неповторима духовна наслада.
Изложбата ще продължи до 26 януари

20 януари, четвъртък, 18.00 часа Унгарски културен институт
Клавирен концерт на Анжела Тошева по повод Деня на унгарската култура (22 януари). В програмата: творби на Ференц Лист.
Тази година се навършват 200 години от рождението на големия унгарски композитор Ференц Лист и по този повод 2011 е обявена за Годината на Лист в Унгария
Анжела Тошева е първият лауреат на Клавирния конкурс Лист-Барток (1989)
Многостранната личност на пианистката Анжела Тошева непрекъснато провокира своята публика с нови идеи, програми и превъплъщения, постоянно разширявайки представата за съвременния свободен пианист – само през 2010 тя инициира и изпълни блестящо българската премиера на Рапсодична партита на Еужен Сухон със Софийска филхармония, а годишнините на Шопен и Шуман отбеляза не само с концертиране, а и като издателка на книгите от Андре Букурещлиев, посветени на двамата пианисти и композитори-романтици. Проектът „Шуман-оракул“ на ръководената от нея музикална къща „Ориндж фактори“ и композитора Михаил Големинов бе награден на Салона на изкуствата 2010.
Още от времето на своето следване в ДМА „Панчо Владигеров“, когато получава първа награда на първото издание на конкурса „Лист-Барток“ в София, Анжела Тошева е убедена привърженичка на унгарската и полската клавирни традиции, и наред с традиционния клавирен репертоар от Лист и Шопен, тя натрупва значителен опит в представянето на унгарските композитори Барток, Куртаг, Лигети и на редица съвременни полски композитори (Шимански, Куленти, Микетин). Концертира ежегодно в Унгария, през 2004 води майсторски клас по пиано в Шиофок и същата година записва диск изцяло с творби от Барток, оценен високо от унгарската и американската официална критика.
Денят на унгарската култура се празнува от 1989 г. на 22 януари. Денят не е избран случайно, това е датата (но през 1823 г.), на която Ференц Кьолчеи завършва ръкописа на унгарския „Химн“. Честванията, свързани с тази годишнина, ни дават основание да обърнем по-голямо внимание на хилядолетните унгарски традиции, както и да представим огромното предметно и духовно богатство на унгарската култура. На тази дата в цяла Унгария се провеждат културни и просветни прояви. Във връзка с този празник от 1993 г. се връчват и множество награди, свързани с културата и образованието: „Янош Апацаи Чере“, „Терез Брунсвик“, „Матяш Елтеш“, „Шандор Карачони“, „Арпад Киш“, „Ласло Немет“, „Алберт Сент-Дьорди“.

* * *

Тв водещите Диди и Играта са лица на кампанията „Сърфирам безопасно“

Коментирай