С кулинарна изложба на уникални ястия от Благоевградско Започва „Пъстра трапеза“ 2011

25.02.2011г. / 13 20ч.
Аз жената
С кулинарна изложба на уникални ястия от Благоевградско Започва „Пъстра трапеза“ 2011

От първи март до 8 март включително в различни места в община Благоевград ще се проведат кулинарни изложби на регионални, уникални ястия. Инициативата е на община Благоевград и националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“ 2011 г. Вкусната експозиция ще се проведе в много населени места около Благоевград. Първото място, което ще е сцена на уникалните регионални кулинарни шедьоври е село Логодаж. И селата Обел-Клисура, Селище, Дренково, Покровник, Изгрев, Еленово, Марулево-Делвино, Бело поле, Мощанец, Рилци ще разкрият тайни бабини рецепти.

На празника ще се представят готови ястия, донесени и демонстрирани от жители на населеното място и региона. Всеки участник има право да донесе различни по вид ястия. Всяко от ястията трябва да е придружено с подробно обяснение и калкулация. Име на ястието, продуктите и количества, които са необходими, както и ясни обяснения за начина на приготвянето. Ястията ще бъдат дегустирани и оценявани от жури, в което взима участие шеф Пеньо Иванов – организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“, както и представител на община Благоевград. Победителите в тези кулинарни изложби ще получат награди и са сигурни участници в кулинарната изложба на регионални, уникални ястия, част от Националния кулинарен фестивал – „Пъстра трапеза на гости на моя град“.

„Пъстра Трапеза на гости на моя град“ във Благоевград ще се проведе за пореден път на 21ви май 2011 година на площада на града. В кулинарната изложба, която ще се проведе там, всички кулинарни произведения ще бъдат оценявани в шест категории: Най-вкусно ястие, Най-добра презентация (визия), Автентична рецепта, Оригинално представяне на рецепта, Награда за десерт, Награда за Най-добра етно визия на щанд.

Ще бъде присъдена и допълнителна награда: Награда на Общината.
Носителят на Наградата на Общината ще представя града и региона на фестивала, който ще се проведе в столицата на фестивала за 2011 година. Столицата на фестивала за 2011 година ще е град Велико Търново. Празникът ще се проведе в началото на месец септември.

Рецептите, които ще бъдат представени по време на кулинарната изложба ще бъдат подбрани и най-интересните от тях ще бъдат публикувани в специална книжка, в която ще пише и името на човека, представил рецептата, както и от къде е тази оригинална рецепта.

Календарът на кулинарния фестивал за 2011 година е тук. Прочетете още:

Коментирай