Очаква ни пролетно увеличение на цените на дрехи и обувки

10.03.2011г. / 09 00ч.
Аз жената
Очаква ни пролетно увеличение на цените на дрехи и обувки

Вместо намаления тази година по магазините ще ни очакват по-високи цени на българските дрехи и обувки. Очаква се при облеклото скокът да е с около 10%. От бранша посочват няколко основни причини – сериозното поскъпване на памука и полиестерните влакна, по-високите цени на горивата, които са нужни за производството и за доставките. Някои от предприятията имат и дълговете, останали от най-тежките моменти на кризата – 2009 г. и първата половина на 2010 г. Все по-значим фактор на българския пазар придобиват турските и китайските продукти, които са по-конкурентни заради ниската си цена.

„Въпреки че българските дрехи носят знак за високо качество, хората често избират турските или китайските“, коментира пред DarikNews.bg Валерия Жекова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Цените на обувките и чантите предстои да се вдигнат с поне 20%, а някои предприятия в този сектор ще фалират през годината.

„Общите разходи нарастват. Ако примерно едно предприятие е произвеждало 10000 чифта при тези разходи, които има, то сега произвежда 1000. Разбирате, че тези разходи се разпределят върху 1000 чифта. От една страна, поскъпва продуктът, от друга страна, търсене няма“, обяснява Соня Петкова, председател на Съюза на кожарската и обувната промишленост.

Сериозен спад има при потреблението на декоративна козметика. Въпреки това българите все още не са стигнали до там да спестяват от сапун и шампоан. Потреблението на тези и други хигиенни продукти се запазва на нивото си от преди кризата.

Прочетете още:

Коментирай