Избраха „Чудесата на България“ за 2011 г.

10.03.2011г. / 09 53ч.
Аз жената
Избраха „Чудесата на България“ за 2011 г.

На изискана церемония в Националния исторически музей бяха обявени чудесата на България за 2011 г. Победител е Старинният Созопол с мощите на Св. Йоан Кръстител. Освен титлата 10 от „чудесата“ ще получат и по 1 млн. лева финансиране от държавата.

На второ място в състезанието за културни и исторически забележителности е Перперикон, следват Античен Несебър, Тракийско светилище край с. Татул, Белоградчишки скали и Белоградчишка крепост, Мадарски конник и Шуменска крепост, Римски град Деултум край Дебелт, Царевец и Трапезица, Рилски манастир, Велики Преслав.

Средствата ще бъдат вложени в проекти, които трябва да приключат до края на тази година. Всяко кметство, което има победител в десетката, е кандидатствало с готов проект. Предвижда се рекламен клип с десетте чудеса на България да представя страната ни на големи международни туристически борси.

Гласуването беше по електронен път на два етапа. Има предложение конкурсът да стане ежегоден, а 9 март да бъде избран за Ден на чудесата в България.

В речта си на церемонията премиерът Бойко Борисов не пропусна да отбележи значението на магистралите за „чудесата“: „Какъв туризъм, какви чудеса, като до всеки един от тези обекти, които участват в класацията, има два дни път с камила и за да стигнеш до тях трябва да загубиш два дни. Ние ще строим магистрали – „Тракия“, „Люлин“, „Марица“, „Струма“, „Хемус“, Русе, Шумен, Черноморието и Бургас, за да покажем тези уникални обекти“

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Денис ( преди 11 години )
Тия мощи голяма работа излязоха....Казанлъшката гробница вече не е забележителност :)Варненското злато и то не е чудо....мощите обаче са :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар