Наградиха най-добрите общински и областни администрации

30.03.2011г. / 12 59ч.
Ивет Лолова
Наградиха най-добрите общински и областни администрации

На 29 март 2011 в София „Фондация за прозрачни регламенти“ връчи награди за 2010 година в 4 категории:

- Областна администрация Варна получи наградата за „Най-прозрачна областна администрация“;

- Общинска администрация Бургас получи наградата за „Най-прозрачна общинска администрация;

- Областна администрация Търговище получи наградата за Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията“ и

- Общинска администрация Стара Загора получи наградата за „Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията“.

Годишните награди на „Фондация за прозрачни регламенти“ се раздават за трети път, което е знак, че се утвърждават като успешна форма на прозрачно местно самоуправление. Прозрачно управление означава информираност, контактност, достъпност на услугите, обратна връзка, отчетност и добро сътрудничество с неправителствения сектор. Целта на наградите е да се повиши гражданското доверие към дейностите на местните държавни структури.


Ето какво разказа Петя Донова, управител на „Фондация за прозрачни регламенти“:

„Целта ни е да стимулираме българските администрации да споделят своя положителен опит в управлението и да мотивираме все повече администрации да прилагат добрите практики. В този конкурс няма победители и губещи. Крайната цел е всички ние да получаваме по-добро административно обслужване – по-добро, по-качествено, по-любезно, по-достъпно. Затова нашият конкурс е различен и ще бъде различен всяка година. Отчитаме както направеното до този момент от администрациите, така и новите потребности в обществото. Регламентите за критерии и оценка ще се променят така, че да отговарят адекватно на променящите се условия.

През първата година от конкурса направихме нещо като моментна снимка от представително социологическо проучване, което беше ценно с това, че беше проучване на нагласите. Ние отчетохме и 2-те гледни точки – на администрациите и на гражданите. Въз основа на тях бяха излъчени първите призьори.

През втората година дадохме възможност на администрациите да се самооценяват чрез попълването на специално изработени въпросници. На гражданското общество дадохме възможност да се включи в оценката чрез он-лайн гласуване на нашия сайт. Така излъчихме победителите. Комисия провери достоверността на изпратените от администрациите материали и извършва мониторинг на място в администрациите, очертали се като претенденти за първите места. Практиката показа, че така създаденият регламент се приема много добре.

Според регламента на Фондацията, ако общинска или областна администрация получи 3 пъти наградата, тя остава нейна завинаги. Тази година областна администрация Варна за 2-ри път получи наградата за „Най-прозрачна областна администрация“, което е сериозна заявка за състезанието през тази година."

Вижте още:

Коментирай