Боженци посрещна гости по време на пости

10.04.2011г. / 18 01ч.
Аз жената
Боженци посрещна гости по време на пости

На 9 април 2011 г. архитектурно-историческият резерват "Боженци" беше домакин на кулинарна изложба-конкурс „На гости по пости”. Състезателите сготвиха автентични постни гозби – зелен боб по боженски, пролетен зелник, ориз със спанак, копривена каша, боб в гърне, пълнени чушки с боб, ориз и спанак, кадаиф и много други.

Първа награда взеха семейство Василка и Красимир Илиеви от Габрово с 9 ястия. Втора награда бе присъдена на екипа на “Страноприемницата”, а трета награда бе връчена на Мария и Митьо Боженски. Специална награда получи и екипа на АИР “Боженци” за своя зелен боб по боженски. В кулинарната изложба се включиха както местните жители, така и собствениците на заведения за хранене в Боженци. Те показаха трапезата на божанкалията по време на Великите пости. Дечица от ЦДГ „Явор” - Габрово с ентусиазъм приготвиха пред журито и публиката “пролетни пърленки по боженски” и получиха специални награди за своето старание. След като поднесоха своя поздрав към всички зрители те изядоха с наслада вече изпечените пърленки.

Журито беше съставено от специалисти в бранша: Павлин Петров - председател на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, Иванка Александрова – главен готвач на хотел "Севлиево Плаза", Христина Костадинова – кметски наместник. Сред гостите беше и шеф Пеньо Иванов – един от топ-готвачите на България. “Много се радвам за това, че бяхме поканени за представянето на Вашето събитие, защото то отразява и нашата цел – да работим за запазването на регионалната българска кухня и съхраняването на националните ценности" - каза Пеньо Иванов.

Организаторите споделиха, че това събитие ще стане ежегодно и се надяват да се превърне в национално, с гости от цяла България. Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. – 7, прояви желание за следващите издания на конкурса да бъде партньор на събитието.

След приключване на мероприятието директорката на АИР “Боженци” занесе всички участвали постни гозби в кулинарното изложение на настанените  в Дома за възрастни хора с физически увреждания “Маркотея”, Габрово.

Прочетете още:

Коментирай