„Курбан по дядовски“ впечатли журито на кулинарен фестивал

27.04.2011г. / 06 57ч.
Аз жената
„Курбан по дядовски“ впечатли журито на кулинарен фестивал

На 23 април 2011 Нова Загора посрещна кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“.

\n

Във вкусната изложба бяха отличени гозби като „Курбан по дядовски“, „Ароматни патладжани с бял сос“ и „Празнично пиле“. Журито присъди приза за оригинална рецепта на „Пиле с портокал и къри“. Отличието в категория „Десерт“ получи ястието „Карамелизирани орехи“. Наградата за „Етно визия на щанд“ грабна НЧ „Надежда“, с. Полско Падарево. Специална награда за цялостно представяне бе присъдена на Стойка Ризанова – „Клуб на пенсионерите“, Нова Загора.

\n

Над 14 групи и фолклорни състави взеха участие в уникалния празник за града. В програмата се включи и народната певица, солистка на ансамбъл „Филип Кутев“ Радостина Йовкова – Иванова.

Славея от Странджа е новото лице и водеща на Националния Кулинарен фестивал „Пъстра Трапеза на гости на моя град“ 2011.

\n

На професионалната кухня на шеф Иванов взеха участие учениците Стоян Кунев и Пламен Динев, със специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ от професионална гимназия по селско стопанство гр. Нова Загора.

\n

На кухнята на фестивала се представиха и приятелите на фестивала от миналата година: Диляна Танева, Михаела Петкова, Магдалена Михайлова от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев“ гр. Сливен. Демонстрация на Великденски ястия направи и Стефан Стефанов от софийския Бест Уестърн Експо хотел.

\n

Шеф Иванов, главният организатор на фестивала, отново нагости гостите с боб, но освен това беше приготвил и няколко тематични ястия. Постното великденско ястие – „Задушен праз със зеле“ и „Агнешки хапки с пресен лук“.

\n

Над седем села от района на града, читалищни групи и пенсионерски клубове се включиха в празника, който беше открит от кмета на град Нова Загора – господин Николай Грозев, специални гости бяха също: Галя Захариева, заместник кмет на общ. Нова Загора, както и заместник областния управител Пейчо Пейчев. Специални благодарности бяха отправени към Веска Вълчева – началник отдел „Култура“ и Медийна Политика в общината за прекрасната организация на празника.

\n

Преди да приключи фестивалът Пъстра Трапеза“ посети и защитено жилище за млади хора в града.

\n

Следващото гостуване на вкусния и весел празник ще бъде в село Бъта до Панагюрище на светлия християнски празник Гергьовден. Освен традиционния празничен курбан, ще има и други местни ястия, а културната програма ще включва борби и дълго хоро.

\n

Прочетете още:

Коментирай