Традиционни унгарски ястия представят в София

12.05.2011г. / 20 46ч.
Аз жената
Традиционни унгарски ястия представят в София

Унгарската седмица на културата в София започна вчера, 12 май и ще продължи до 17 май с пъстър букет от културни прояви.

За да бъде Унгарската седмица истински неустоима, паралелно с всички останали събития,  в ресторанта на хотел "Шератон" ще тече и Унгарската кулинарна седмица. Там ще могат да бъдат поръчани и опитани специално приготвените традиционни унгарски рецепти от световно признати майстори готвачи.

Първият е младият Габор Рач от Будапеща, който вече има внушителна кариера, въпреки че е едва на 29. До момента е работил единствено и само в ресторантите на изключително луксозните четири и петзвездни Hilton Budapest Westend, Le Meridien Hotel и Isle of Eriska Hotel.

Тамаш Колежа пък принадлежи към предишната генерация унгарски готвачи и през годините е трупал умения в ресторант Préri-Steak House, парти агенциите Fehérszarvas и La Fiesta Party, а понастоящем е главен готвач в петзвездния Le Meridien Hotel. Страхотният опит на двамата гарантира, че Кулинарна седмица ще бъде изключително изкушаваща.

Акцентите от културната програма включват няколко големи събития: изпълнението на оркестъра „100 цигански цигулки”, концерт на унгарските рок легенди "Омега", танцовото шоу Presidance (унгарския еквивалент на Lord of the Dance) и Концерт за пиано от Лист в изпълнение на г-жа Тошева.

Подробен календар на събитията:

12 май -17 май изложба „Явления“ с творби на българо-унгарски живописци – Унгарски културен институт
13май – концерт на 100-те цигански цигулки, зала 1, НДК, 20.00 часа
14май – концерт на най-успешната унгарска рок група "Омега", зала 1, НДК, 20.00 часа
15 май – Танцово шоу номер 1 в Унгария Presidance, зала 1, НДК, 20.00 часа
16 май – Среща на унгарски писатели, Унгарски културен институт, 18 ч
17 май – Концерт на Ангела Тошева с творби на Ференц Лист по случай 200-годишнината от рождението му, зала 9 на НДК, 19.30 ч.

Чаба Панкотай, управител на PMG Програмата Медия Груп, за Унгарската седмица:

„Въпреки че тазгодишната Седмица се провежда в чест на Унгарското председателство на ЕС, имаме намерението да превърнем тази инициатива в традиция и да организираме събитието  ежегодно. Искрено вярваме, че сближаването  на унгарската култура и обичаи с българския народ е изключително важно и за изграждането на положителен бизнес климат между двете държави. Благодарение на подобни инициативи Унгария, а съответно и унгарският бизнес, ще имат възможността да създават свой все по-благоприятен имидж в България. Както лично се убедих благодарение на бизнес начинанията си извън родината, създадената представа за една нация е от огромно значение за начина, по който нейните представители - инвеститори, предприемачи, и техните идеи, биват приемани в дадено общество”.


Прочетете още:

 





 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
Представлението на унгарската танцова трупа Presidance на 15 май в зала 1 на НДК се отлага поради здравословни проблеми на част от трупата, съобщиха организаторите от АРТ БГ и Програмата. Веднага щом танцьорите се възстановят, ще бъде насрочена нова дата, която ще бъде своевременно разгласена чрез медиите.Билетите за представлението на Presidance, закупени от Билетен център НДК, ще бъдат връщани на 14 май на същото място.Билетите, закупени от разпространителската мрежа на Eventim, ще бъдат връщани от местата на закупуване.Билетите за представлението на Presidance ще важат без презаверка за концерта на Омега на 14 май в зала 1 на НДК, където ще бъде обособен специален сектор за притежателите на тези билети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар