Принц Киджи гостува на премиерата на новия роман на Людмила Филипова

01.06.2011г. / 09 33ч.
Ивет Лолова
Принц Киджи гостува на премиерата на новия роман на Людмила Филипова

На 31 май се състоя премиерата на най-новия роман "Аномалия" от Людмила Филипова. Почетен гост на събитието беше принц Киджи. Това не е случайно, тъй като италианският благородник е прототип на един от героите в книгата.

Киджи е италианска благородническа фамилия, произхождаща от Сиена. Една от най-значимите личности в нея е банкерът Агостино Киджи "Великолепният" (1465-1520), който е сред покровителите на изкуството през Ренесанса. А също и Аугусто Киджи, който първи, през 1720 г., е назначен от папата на позицията Маршал на светата римокатолическа църква и Пазител на ключа на конклава. Именно за него е и легендата, че първи получава писмото-ръкопис от Нютон. Оттогава векове наред Киджи заемат тази позиция, която има функцията на папа по време на конклава. От благородническата фамилия произлизат и четирима папи, най-известният от които е папа Александър VІІ, десетки кардинали и много видни личности. Построили са множество дворци, замъци, църкви и културни паметници. Последните наследници на фамилията са 80-годишният принц Марио Киджи и синът му, принц Флавио, които са прототипи съответно на героите Лудовико Киджи и Флавио Киджи в романа "Аномалия".

Принц Флавио Киджи всъщност е земен човек, който се гордее със своята 10-вековна фамилна история, но живее съвсем обикновен живот. Обича много да пътува из целия свят. Хобито му е да работи - в областта на туристическия бизнес в Италия и България. Организира културни събития - фестивали и концерти - основно в Рим, но се надява скоро да включи и нашата страна. Минала 1 година, откакто Людмила го потърсила. Но когато се срещнали, той веднага харесал идеята и заедно обсъждали историческите детайли. Людмила е много благодарна, че принцът я е допуснал до живота си, като така е имала възможност да "вземе назаем" за романа си негови приятели с истинските им имена и занимания. В книгата присъстват дори кучетата и биволицата на италианския благородник.

"Аномалия" е шестият роман на младата белетристка. Две издателства - "Сиела" и "Ентусиаст" държат правата за публикуването му, а над 15 партньори подкрепят проекта. Романът представлява невероятно съчетание от легенди и древна фамилна история. Той умело преплита 3 сюжетни линии.

Първата е свързана с откритието на Исак Нютон, който посвещава 70 години от своя живот, за да разчете по научен път скритите послания в Стария и Новия Завет. Едното е, че през 1997 г. ще се случи Второто пришествие, което ще започне от Рим; другото е, че през 2011 г. ще се появи новият вид човечество и третото е, че до 2034 или 2060 г. ще дойде краят на света. Нютон не е вярвал в Апокалипсиса. За него краят на света е едно положително, ново начало.

Втората е свързана с проекта "АРПАНЕТ" на Пентагона. От 4 години се работи по създаване на ново поколение Интернет и виртуална среда, според който хората няма да се свързват чрез клавиатура и бутони, а чрез мислите си. Работата е доста напреднала и дори има резултати.

Третата е свързана с историята на фамилия Киджи.

Ще се спаси ли човечеството, ще има ли край на света? В последният ден от 2011 г. принц Флавио изчезва. А той е единственият, който може да открие изчезналите страници от ръкописа, в който е отговорът на една от най-големите загадки. Човечеството е пред прага на война, в която врагът няма лице. Ще се сбъднат ли най-страшните пророчества заради големи човешки амбиции. Неочакваният финал подрежда всички парченца от пъзела на мястото им.


Прочетете още:

Коментирай