2 покани за кулинарни фестивали и фолклорен празник

23.06.2011г. / 17 16ч.
Аз жената
2 покани за кулинарни фестивали и фолклорен празник

На 24 юни, петък, село Овча могила, община Свищов, ще приеме националния кулинарен фестивал "Пъстра трапеза". За трета поредна година традиции и съвремие ще си дадат среща. Всички гости ще може отново да видят уникални регионални ястия, кулинарни демонстрации на млади готвачи, ще видят пътуващата изложба на детски рисунки на кулинарна тема „Рецептите на баба”.

Фестивалът е приготвил и богата фолклорна програма. Представяне ще направят НЧ „Трудолюбие-Дунав” с. Вардим, НЧ „Светлина 1911” с. Морава, НЧ „Развитие” с. Козловец, НЧ „Филип Станиславов” с. Ореш, НЧ „Светлина” с. Царевец, НЧ „Заря 1898” с. Хаджидимитрово, НЧ „Възраждане” с. Българско Сливово, НЧ „Съзнателност” с. Овча Могила, ПБЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови” Свищов, ДЮТА „Дунавска младост”.

Организаторите на кулинарния фестивал са Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. 7 със съдействието на община Свищов и кметство Овча могила.

На 25 юни, събота, в София, в Борисовата градина ще се случи двоен празник - "Хороводци и хоротропци" и отново кулинарен фестивал. Танцова формация „Български огън” и национален кулинарен фестивал „Пъстра Трапеза” представят уникална концепция, като срещат отново в центъра на столицата фолклора и кулинарията.

Този фестивал е различен от всичко, което днес се предлага на клубовете за изучаване на фолклорни хора и танци и няма за цел да обяви победител и да раздава награди. Празникът няма състезателен характер. На фестивала ще се съберат хора от клубовете по народни танци с отношение към фолклорното ни наследство. Тук ще направим дефиле на бабините гозби, дядовите питиета, ще пресъздадем обреди, свързани с тях, ще се хванем на едно кръшно българско хоро и ще го навием на няколко ката като бабината баница.

Право на участие имат всяка група, клуб, ансамбъл, формация, занимаваща се с български фолклорни танци. Броят и възрастта на участниците е без ограничение. Участниците представят Български фолклорен обичай, свързан с храната. Участниците представят фолклорни хора по избор.

Всяка група поднася 5-7 бр. приготвени характерни български не популярни ястия, които ще бъдат оценявани от вещото компетентно кулинарно жури. Всяка група излъчва представители, които ще участват в кулинарните ни и танцови игри.

В последните няколко години интересът на обществото към традиционен български фолклор е осезаем. Това най-вече се вижда в създаването и съществуването на клубове за български фолклорни хора и танци. Днешният българин започна да преоткрива традициите на прадедите си и заедно с това да се грижи и за физическото си и душевно здраве. Организират се множество фестивали, надигравания, надпявания. Целта на фестивала е да извади и покаже позабравената връзка на днешния забързан българин с неговите корени, чрез изкуството да пееш, танцуваш и да приготвяш ястия по бабини рецепти.

Двойният празник се провежда със съдействието на Столична община, Дирекция "Култура".

Прочетете още:

Коментирай