Унгарският културен институт през юли и август 2011

04.07.2011г. / 12 02ч.
Аз жената
Унгарският културен институт през юли и август 2011

„В любовта е точно толкова трудно да се държиш „естествено“, колкото и в изкуството. Чувството и страстта говорят само чрез определени изразни средства. Междувременно има усмивки, погледи, недоизречени думи, любезности. Не става другояче. Все едно някой прави комплименти по време на убийство.
Французите, гърците, китайците знаят това. Не е достатъчно да се обича: междувременно трябва и да се мисли нещо. Между две вълни от чувства трябва да издухаме носа си; между две „естествени“ движения трябва да спасим основните предпоставки за човешкото съжителство ? тактичността, цивилизацията. Някаква свръхсетивна култура и тактичност са нужни за това. Все едно докато стиска на живот и смърт гърлото на жертвата си, човек да не спира да повтаря „Пардон“.“
(Шандор Мараи: Четирите сезона – юли)

6 юли, сряда, 19 часа
Велинград – Голяма зала на Община Велинград
Музикална филмова панорама и симпозиумНиколай Гяуров“ (Велинград, 4-11 юли 2011)
Прожекция на филм „Гореща кръв“ – Сто цигански цигулки
Музикалната филмова панорама се състои от няколко тематични музикални вечери, посветени на фолклора, операта, класическата музика, джаза и попмузиката, на „трубадурите“ и електронната музика. Участие ще вземат Музикалните академии в Пловдив и София и музикални таланти от специализираните училища.
Богатата филмова програма – музикални портрети, творчески профили и симпозиум със семинари и работни ателиета, – ще се състои в Художествената галерия-къща Цвета Шуманова.
Цялата панорама ще бъде излъчвана на живо по телевизионен интернет канал на адрес: www.bgmusicalHeritage.com
Унгарският културен институт ще се представи с музикалния филм „Гореща кръв“ – концерт на Будапещенския симфоничен оркестър „Сто цигански цигулки“, гостувал в София на 13 май т. г. в рамките на Унгарската седмица.

7 юли, четвъртък, 18 часа
София – Зала „Средец“ – бул. „Ал. Стамболийски“ 17
Откриване на съвместна изложба на Андраш Сьоги (Унгария), Юри и Иви Аррак (Естония) и Елина Сорайнен (Финландия) с участието на авторите
Роденият в унгарския град Сегед Андраш Сьоги (1968) рисува от съвсем малък. Докато в Художествената гимназия изучава предимно основите на карикатурата и творчеството на ренесансовите автори, то интересът му в Унгарската художествена академия се насочва към постимпресионизма. След като се дипломира, експресионизмът започва да го привлича все повече. Член е на Националното сдружение на унгарските художници и на Художественото сдружение "HAM" („Хамут“). Първата си самостоятелна изложба организира през 2004 година в Сегед, участвал е в няколко общи изложби в Унгария и Финландия.
С картините си Андраш Сьоги се стреми да предаде емоциите и вижданията си. За него е много важна подходящата употреба на цветовете, смята, че в ръцете на художника те са изключително силно средство за възбуждане на емоции. В този смисъл той може да бъде наречен експресионист – често се случва да използва в картините си коренно различни от действителността багри. И в тези случаи доминира главно вътрешната визия. Важни теми в творчеството на Андраш Сьоги са заобикалящата ни архитектура, природа, пейзажи и символични композиции. Голямо влияние върху творчеството му оказват Моне, Пиер Бонар, Егон Шиле, Паул Клее, Хундертвасер, Модиляни, Сезан, Ван Гог, Матис, Цобел и художниците от унгарската школа „Надбаня“.
Изложбата ще продължи до 21 юли

7 юли, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт
Представяне на книгата на Александър ФолДуми и образи“ (Издателство „Контекст“, 2011). Илюстрации: Борис Димовски
Книгата ще представи проф. Валерия Фол
Александър Фол е виден български историк, филолог и теоретик на културата, основател на Института по тракология. Завършва история и класическа филология в Софийския университет. Носител е на титлата „доктор по история“ (1966) и „доктор на историческите науки“ (1985). Основател е на катедрата по стара история и тракология (1979) в Историческия факултет на СУ, която ръководи до 1987 г., както и на Националната гимназия за древни езици и култури в София (1977).
Член е на престижни международни организации. Номиниран е като „интелектуалец на годината“ от Оксфордския библиографски център в Англия за 1992 и от Кембриджския център в Калифорния – САЩ.
Носител е на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен. Кавалер на Ордена за изкуства и науки на правителството на Франция (1998). Носител на най-високото отличие на СУ „Св. Кл. Охридски“ почетен знак с образа на Св. Кирил със синя лента (2000). Носител на орден „Стара планина“ I степен (2003). Почетен професор на НБУ (2003).

15 юли, петък, 20 часа
София – Арт сцена (градинката на НДК)
Европейски кинопреглед – Преглед на европейското кино под егидата на полското председателство на Съвета на ЕС
Прожекция на филм: „Хамелеон“ (режисьор Кристина Года), цветен, 103 минути, 2008
Сценаристи: Кристина Года, Река Дивини, Композитор: Габор Мадарас, Оператори: Тамаш Бабош, Буда Гуяш, Продуценти: Габор Каломища, Моника Меч, Ерньо Мещерхази, Монтаж: Золтан Ковач
С участието на: Ервин Над, Габриела Хамори, Жолт Трил, Янош Кулка, Шандор Чани, Жолт Ласло
Професията на Габор Фаркаш е „измамник“. Оплита в мрежите си самотни и грозновати жени, обещава им любов, а после изпразва банковите им сметки. Накрая обаче му писва от тези игрички, желанието му е да се изправи пред истинско предизвикателство. Това се оказва Ханна, богата и хубава балерина, която се опитва отново да се върне на сцената след преживяна травма. Габор прилага всевъзможни хитрини, за да го вземат на сериозно, снабдява се с луксозно жилище, спортна кола, лекарска диплома, дори с цяла болница. Но се оплита в мрежата от сложни лъжи и накрая и той самият не знае дали целта са всъщност само парите.
Кристина Года, режисьор, сценарист
Родена през 1968 година. Дипломира се в Националната академия за филмово и телевизионно изкуство в Лондон, специализира „сценарно писане“ в Калифорнийския университет (Лос Анджелис). В Унгария става популярна с филмите „Само секс и нищо друго“ и „Свобода, любов“.

13 август
Банско – площад „Н. Й. Вапцаров“
Банско джаз фестивалконцерт на Марта Тели трио (Унгария)
След като завършва Академията за театрално и филмово изкуство и Джаз консерваторията „Бела Барток“, Марта Тели става първата унгарска стипендиантка на бостънския Berklee College of Music и единствената унгарска певица с диплома от там. След колежа Марта Тели се премества в Ню Йорк и започва да изнася концерти в града, в същото време е поканена да работи и в актьорското студио Actor`s Alliance Studio of New York. През 1992 година се завръща в родината си и оттогава има издадени 7 албума в Унгария. Първият й албум „Quiet Motion“ съдържа класически джаз стандарти, а вторият „Changing Blue“ е съставен главно от популярни песни на американски автори (Peter Frampton, N. Sedaka). Албумът „Smiling“ (1998) представя популярното лице на джаза. В четвъртия си албум „Follow Your Dreams“ (2000) певицата изпълнява в дует с Габор Винанд традиционен и модерен джаз. Албумът „Light From The Shado“ (2005) съдържа песни от унгарския поп и световната музика. През 2006 година Марта Тели издава макси CD „Cocktail“ с четири нови песни на английски, преработки на чуждестранни шлагери от 70-80-те години.
На Джаз фестивала в Банско музикантите ще излязат в необичайна по своята конфигурация трио (Ищван Дярфаш, китара, Золтан Ола, контрабас и Марта Тели, вокали), което ще поведе публиката на вълнуващо музикално приключение.

Прочетете още:

Коментирай