Акушер-гинекологът Янчо Делчев стана "Благодеятел на годината" 2010

30.09.2011г. / 09 29ч.
Ивет Лолова
Акушер-гинекологът Янчо Делчев стана "Благодеятел на годината" 2010

На специално тържество на 29 септември в Националния музей „Земята и хората“ бяха връчени националните награди „Благодеятел на годината“ 2010. Д-р Янчо Делчев получи голямата награда за „Благодеятел на годината2010.

Той е акушер-гинеколог и онколог, който отдава време за преглед и лечение на дамите и служителките в Дом за стари хора „Кенана“ в Хасково и в Дневния център за стари хора в града. Освен това прави редовни дарения на социални заведения в града, изнася беседи на здравни и социални теми, подпомага талантливите деца в града с парични дарения за изявите им в областта на изкуството. Той не можа да присъства на награждаването, а вместо него отличието прие Хаджи Снежана Гарабед от Хасково, носителка на наградата „Благодеятел на годината“ 2006.

Освен големият приз, бяха отличени победители в 3-те категории:

Индивидуална награда за благодеятел получи Симеон Арангелов. Той е отдаден на работата и на природата, с огромен ентусиазъм организира групи и доброволци от 100, 200 и повече души за безвъзмезден труд в парк Витоша. Според него няма по-приятен начин да прекараш почивния си ден от това да сглобяваш пейки, да поправяш беседки в планината, да почистваш градинки.

В категорията „Стопанска организация“ отличието получи „Геотехмин“ ООД за помощта им в ремонта на училището в село Лопян.

За неправителствена организация беше наградена фондация „Покров Богородичен“ за моралната им и финансова подкрепа в организирането на православен детски лагер в с. Боснек, поклонническа екскурзия до Велико Търново на деца от Неделното училище по православно вероучение за деца с увреден слух към храм „Св. св. Кирил и Методий“. Фондацията постоянно подкрепя идеи, свързани с приобщаването на деца с увреден слух към изконните български духовни ценности.

Отличието в категорията за просветна организация получи платформа „Агора“. Това е неправителствено, доброволно сдружение на физически и юридически лица, което работи активно за засилване ролята на читалищата като граждански организации и центрове за общностно развитие с културни, образователни, информационни, социални и граждански функции.

Националната кампания „Благодеятел на годината“ се провежда от 2004 г., за седми пореден път. Инициатор е фондация „Благодеятел“. Целта на кампанията е да се върне благодеятелността и добротворчеството във фокуса на общественото внимание и признание; да документира и съхрани ярките примери на доброто у нас; да възпитава у младото поколение чувството за благодарност към стореното добро.

Фотопоглед от събитието.

Прочетете още:

Коментирай