От къде идват фойерверките?

27.12.2011г. / 15 19ч.
Вергиния Генова
От къде идват фойерверките?

От къде произхождат, идват фойерверките? Правилният отговор е разбира се – Made in China! Китайската култура е толкова древна, а съвременното производство толкова голямо, че когато не знаем произхода на нещо винаги можем да минаваме с „Made in China“ и няма да сгрешим в 99 % от случаите.
Фойерверките не правят изключение. Те всякак идват от Китай и като производство, и като произход! Колкото и много българите напоследък да се подиграваме и да се възмущаваме от китайските ментета, боклуци, ширпотреба и каквито и други определения да поставяме пред техните стоки, „Made in China“ просто е навсякъде.

А ние само можем да се учим от тях и да потребяваме, защото не можем да се похвалим нито с тяхната производителност, нито с тяхната история. Така че ако не успеем да научим китайски език, а той би ни бил от полза за в бъдеще, то поне да понаучим от тук от там нещо за китайската култура и история.

Може би много хора знаят, че барутът е китайско изобретение, но не знаят, че първите китайски фойерверки са били бамбуковите пръчки. Младият и зелен бамбук се е употребявал за огрев, когато не е имало нищо друго по-подходящо. И тъй като вътре в стъблото на бамбука има много малки ниши с въздух и сок, при нагряване се разширяват и избухват. При първите опити да се отопляват с бамбук са се чували силни гърмежи и хората са се паникьосвали и стряскали. След като са се окопитили и са овладели технологията да гърмят когато си искат, са започнали да използват младия и зелен бамбук да гонят злите духове при различни празнични обреди: сватби, раждане, Нова година и други.
И до днес в Китай „гърмящ бамбук“ или „избухващ бамбук“ се използва като определение за фойерверки.
Така че бъдете внимателни с китайския гърмящ бамбук по празниците!

Прочетете още:

Коментирай