Направи си сам: калъф за лаптоп

04.09.2012г. / 15 47ч.
Снежана Проданова
Направи си сам: калъф за лаптоп

Лаптопът ни стана пръв приятел най-вече в професионален план. Разнасяме го напред и назад, изваждаме, прибираме и калъфът в един момент се износва. Ако ви е омръзнало от еднотипните класически чанти, които се продават във всеки специализиран магазин, развийте си въображението и внесете малко собствен стил с направата на нов калъф. Ето какво ще ви е нужно:

Филц, ленен плат (шарен, с щампа, на цветя – по ваша преценка), панделка, лепило за плат, катарама, молив, линия, ножица.

Стъпки за направата на калъфа:

1. Постелете плата с лицето надолу и сложете филца върху него.

2. Поставете лаптопа си отгоре и начертайте правоъгълник около него, като си давате по 2 см аванс от всяка страна.

3. Нарисувайте по още един правоъгълник с размерите на лаптопа отстрани на двете дължини на първия и по един триъгълник на всяка негова ширина. Височината на триъгълниците трябва да е равна поне на половината от дължината на лаптопа.

4. Отрежете получилата се фигура по външните й ръбове само от филца и после го залепете за плата.

5. След като изсъхне филцът, отрежете и плата във същата форма, като оставяте по 1 см около филца. Получилите се ръбове обърнете навътре и залепете.

6. Отново изчакайте да изсъхне и поставете лаптопа си на първоначалното място и прегънете краищата навътре.

7. Измерете къде се намира центърът на капака и залепете там катарамата и единия край на панделката. Другият край ще направи обиколка на калъфа и ще се промуши през катарамата.

Проектите „Направи си сам“ или от Нищо – нещо набират все повече скорост заради екохарактера си и повторната употреба на стари и непотребни вещи в дома – дрехи, прежди, мебели, картонени опаковки, буркани, копчета и др.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай