Днес отбелязваме 127 години от Съединението на България

06.09.2012г. / 08 50ч.
Аз жената
Днес отбелязваме 127 години от Съединението на България

Днес, 6-и септември, честваме 127 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Обединението на двете области се случва през 1885 г., под ръководството на БТЦРК (Български таен централен революционен комитет).

По случай националния празник в София и Пловдив са организирани тържествени церемонии.

От 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. „Васил Левски“ № 81 ще се състои празнично честване на годишнината. В програмата ще участват Академичен мъжки хор „Гусла“ с диригент акад. Валентин Бобевски, актрисата Василка Сугарева и певицата Джина Иванова.

В Пловдив Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще води служба, посветена на героите от Съединението и за здраве и просперитет на всички българи.

През целия ден на открити сцени на пл. „Стефан Стамболов“ ще има концерти с участието на духов оркестър „Пловдив“, ансамбъл за български народни танци „Гео Милев“, група „Акага“ и вокални и танцови състави от града.

Кулминацията на празника ще се състои от 20.30 часа на пл. „Съединение“, което включва тържествен митинг и заря-проверка с участието на военнослужещи от пловдивския гарнизон. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка в Пловдив.

Снимка: Булфото

Прочетете още:

Коментирай