Изложба от японски картини, лекуващи сърцата на хората

09.10.2012г. / 10 18ч.
Аз жената
Изложба от японски картини, лекуващи сърцата на хората

Картини, изработени от традиционната японска хартия „ваши“, която има свойството да лекува сърцата на хората, ще бъдат монтирани на конструкции от 2,5 метра в Сити център София. Събитието се осъществява с подкрепата на посолството на Япония у нас и е част от Дните на японската култура в България, които се провеждат за 23-ти път.

Материалите са от различните видове обагрена японска хартия, като допълнително върху платното не се нанасят бои. Чрез рязане, късане, напластяване, на картината се дава израз на човешките душевни светове. Японската традиционна хартия „ваши“ е уникална, красива, очарователна и е материал на изкуството, който има силата да лекува сърцата на хората. Не само в Япония, но и из целия свят тя намира своето място в артистичните среди.

Организаторите са предвидили специални демонстрации за посетителите. Те ще имат възможността да се включат в специални открити уроци, в които ще могат да разберат какво точно представлява това изкуство. За по-любопитните и творчески настроени натури ще бъдат организирани специални открити уроци, в които хората сами ще могат да се включат в рисуването върху традиционната японска хартия „Ваши“. Уъркшоповете ще се проведат на 10 октомври 2012 от 13 до 15 часа, а на 11 октомври програмата е от 10:30 до 12 и от 13 до 15 часа. Комуникацията между артистите и посетителите ще се осъществява с помощта на четирима преводачи. Участниците в демонстрациите ще са 22-ма, като някои от тях ще дойдат специално от Япония за събитието.

За съжаление, посланикът на Страната на изгряващото слънце няма да успее да присъства, но вместо това сподели още преди старта на Дните на японската култура у нас: „В средата на октомври аз ще трябва да напусна България, защото изтича моят мандат, – каза Н. Пр. Макото Ито, – но съм уверен, че тези дни, които са вече традиция в нашите отношения ще бъдат нов знак за нашето приятелство. Така се случи, че когато дойдох преди две години веднага трябваше да се включа в тогавашните 21-ви дни на японската култура в България, което беше чест и удоволствие за мен. По време на моя мандат се случи голямото нещастие – земетресението, последвалото цунами и тежките аварии във Фукушима, но ние получихме такава съпричастност и помощ от нашите български приятели, която винаги ще нося в сърцето си не само аз, но и моят народ.“

Прочетете още:

Коментирай