Какво не им е наред на избирателните списъци?

Защо трябва да се поставят на улицата и не е ли прекалено опасно това за хората?

26.04.2013г. / 17 19ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Няма да агитирам за кого да гласувате или да ви питам дали ще гласувате, а бих искала да ви попитам дали сте обърнали внимание на избирателните списъци? И дали този показен начин на изнасяне на лични данни не ви дразни и плаши?

Лично мен и ме дразни, и ме плаши, и ме възмущава. Стоейки пред едно училище се забавлявах да разглеждам избирателните списъци и да гледам хора с какви имена живеят в този така прекрасен централен район на София. Мога да ви кажа, че там живеят много арменци, евреи и прочее. Направих си една статистика какви са най-популярните имена. Но какво ако не съм добронамерен зяпач?

 

Свързани статии

Тези избирателни „чаршафи“ са идеална информационна база за всякакви мошеници. Ако някои ви търси да ви изнудва, да ви тормози, че даже и да ви се обясни в любов, спокойно може да ви открие като обиколи избирателните секции в даден район или град. Може да се информира къде живеят по-известните хора или чужденци, за които се предполага, че са по-богати и да издебне момент, когато да отиде у тях и вместо да носи подарък, да си подари нещо. Не е толкова трудно, особено, ако са организирана група. Всичко си е написано – трите имена, адреса... само ЕГН-то липсва. Мисля, че не е зле и него да бяха сложили, да не стават грешки – да пребият или оберат някой когато не трябва или да направят серенада под прозореца на някоя баба, вместо на готината мацка от съседния курс.

Майтапът настрана, но този начин на информиране ми се вижда доста опасен за днешно време. Веднага ще кажете, да, ама то е според еди-кой си член и еди-коя си алинея... Видях. Разбрах. Не е ли време да се променят? И да не простират личните данни на хората по площадите и по училищата? Достатъчно е да знаеш къде в интернет да можеш да провериш интересуващата информация или пък, ако не ползваш интернет да знаеш къде оф-лайн да направиш справка, къде ще е твоето място за гласуване.

В интернет спокойно може да откриеш секцията, в която си разпределен да гласуваш като въведеш или ЕГН-то си или адресната си регистрация. Спокойно може да има едно гише в общината, където да можеш да направиш същата справка, ако не ползваш интернет (едва ли са толкова много хората). И да престанат да изнасят личните данни на хората на толкова публични места.

Обикновено за живеещите в даден район то винаги е на едно и също място, така че едва ли много хора се тълпят да видят имената си в избирателния списък. И какво трябва да направи човек – да обикаля от училище на училище в квартала, за да си види името ли.
Честно казано ми се струва напълно глупаво и излишно. В никакъв случай тези избирателни списъци не са в услуга на гражданите. Може би само в услуга на мошениците.

Коментирай