16 юли – почитаме св. Юлия девица

Имен ден на Юлия, Юлиан

16.07.2013г. / 09 23ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

16 юли е имен ден на всички с имена Юлия, Юлиян, Юлияна. Честит имен ден!

На тази дата Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Юлия девица.

Юлия била родена в Картаген и произхождала от знатно християнско семейство. Когато обаче персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна, също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия, който дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос.

Земният живот на Юлия завършил на остров Корсика по време на езически празненства, на които била заедно с търговеца, като негова робиня. Девойката категорично отказала да участва в езическите им ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости – мъчителите й решили да я погубят, така както юдеите били разпънали Христос, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата. На кръста Юлия предала душата си на Бога. Това станало през IV век.

Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса. 16 юли се свързва и с римския император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус“ определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.).

Коментирай