Четенето – инвестиция за бъдещето

19.04.2006г. / 21 04ч.
Аз жената
Четенето – инвестиция за бъдещето

Понятието четене се свързва с писмеността и книгата. Четенето бива асоциирано с образованието, литературата, с прочита на книга и купуването на книга.
Но дискусиите около четенето в медийното общество и изследванията на насърчаването на четенето го поставиха в един много по-широк контекст.
Разказването и четенето на глас са предпоставки за развитието на комуникативни способности и на културната техника на четенето. Обществените библиотеки и училища предлагат преди всичко на децата и младежите многобройни възможности свързани с разказването и четенето и като образователни средища се опитват непрекъснато да подобряват и развиват тези свои предложения.
Разказването бива определяно като “неръководено от текст предаване на една история пред публика” и бива причислявано към изпълнителските изкуства като “театър”, “опера” или “балет”. Как да се разказва така, че в днешното общество на усъвършенствани медии да предизвикаме интерес и желание за повече разкази (истории)?
В рамките на националната кампания за насърчаване на четенето на СБИР и Асоциация Българска Книга ще бъде представен от Катарина Ритер уъркшоп от поредицата мероприятия “Четенето – инвестиция за бъдещето”. Уъркшопът ще даде възможност на библиотекарки и учителки по немски език да общуват с “професионална разказвачка” и да получат импулси за създаване на разкази, разказвачески ситуации, за усъвършенстване на своите мимика, жестове, глас.
В София и Варна г-жа Ритер ще представи измислени и взети назаем истории. Репертоарът й е голям и се простира от “класиката” – приказките, до страшни и чудновати собствени истории, които са магични не само за децата.
“Разказваческо изкуство” продължава поредицата от мероприятия “Четенето – инвестиция за бъдещето”
и иска да съдейства за представянето на четенето като литературно естетически процес, като пресечна точка между външно и вътрешно, между реалност и фантазия, като катализатор и преди всичко като комуникативна ситуация и творческо преживяване.
Събитието се осъществява съвместно със Съюза на библиотечните и информационни работници, Софийска градска библиотека и Регионална библиотека Варна.

Коментирай