Червеното яйце

20.04.2006г. / 11 17ч.
Аз жената
Червеното яйце

Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. То е основен великденски елемент, чрез който старите хора са извършвали гадания и магически ритуали.
Според обичая майката в четвъртък сутринта, преди да е изгряло слънцето, боядисва три червени яйца, които оставя да ги огреят първите слънчеви лъчи. Хубаво е да бъдат поставени в сито с жито, за да са буйни нивите. С първото яйце намазва бузките на децата, като им пожелава здраве и късмет и го поставя пред иконата. Второто го търкулва на нивата, за да е богата реколтата и третото оставя за празничната погача. За първи път, когато се изведе стоката на паша, за здраве се намазват челата на всяко животно.
Задължително е този, който боядисва яйцата, преди това да е сложил късче хляб в устата си, за да не го “удари ” яйцето и той да се разболее. Предварително белите яйца се измиват във вода размита с пепел и се варят в зелев сок. Боята се слага в ново гърненце – не се използва старото. Червената боя се хвърля на чисто място в градината под някое растение – трендафил или роза, като по този начин прогонва злите духове. Червеното яйце се слага както в чеиза на неомъжените жени, така и в този на младата булка, което ще помогне да зачене по-бързо и да роди здраво дете.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
павлинка ( преди 11 години )
може ли и цветове за другите яйца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
aleksadra ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
krasimir ( преди 11 години )
червеното яйце е много подхоящо за празника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар