Луда, луда, луда по възможно най-Бриджетския женски начин. Такава е третата книга от поредицата за Бриджет Джоунс: „Луда по онова момче“ на талантливата Хелън Филдинг.
Какво правиш, когато 60-ият юбилей на приятелката ти съвпада с 30-ия рожден ден на гаджето ти? Бива ли да лъжеш за възрастта си в сайт за срещи? От ботокс ли е по-добре да умреш, или от самота,защото си сбръчкана? Неморално ли е да идеш на фризьор, ако едно от децата ти е завъдило въшки? Самият Далай Лама ли влиза в Туитър или секретарят му? Такива дилеми занимават Бриджет Джоунс в натовареното ѝ всекидневие на майка, която сама отглежда две малки деца, върти младо гадже и се опитва да пласира филмов сценарий, който продуцентите я притискат да превърне от трагедия в комедия.
Ние решихме, в случай че ни занимават подобни драми, просто да зарежем всичко и да се научим да правим прекрасните оризовисладки, които така сладко споменава Бриджет в третата книга.
Ето една здравословна рецепта за вкусни и здравословни оризови сладки:
Необходими продукти:
- 5 оризови блокчета (би било чудесно ако откриете в магазините за здравословно хранене блокчета от кафяв ориз)
- 100 грама черен шоколад (по възможност без захар)
За фъстъчения пълнеж:
- 1 ч. ч. обелени фурми
- 5 с. л. натурално фъстъчено масло
- 5 с. л. вода
- ½ ч. л. есенция от ванилия
- ? ч. л. кристална морска сол Малдон
Приготвяне:
1. Взимаме оризово блокче и намазваме едната му страна с тънък слой от разтопения черен шоколад. След като намажем всички блокчета, ги оставяме в хладилника докато шоколадът се втвърди.
2. Докато чакаме, правим фъстъчения пълнеж. Той е много лесен – просто слагаме всички необходими съставки в кухненски робот или пасатор и смиламе, докато не получил гладка паста. Ако е необходимо, можем да добавим още една или две супени лъжици вода, за да разредим консистенцията.
3. Вземаме блокчетата от хладилника след като шоколадът се е втвърдил (не отнема повече от 10 минути, максимум). Обръщаме блокчетата, така че шоколадовата част да е отдолу и намазваме тънък слой от фъстъченото масло на всяко едно. Разтапяме останалия ни шоколад и покриваме и тази страна, така че цялото блокче да е облято в тъмен шоколад. После отново поставяме в хладилника.
4. Изчакайте още 10 минути, за да се втвърди напълно шоколадът, а после... се насладете на страхотното здравословно сладко ястие, което си приготвихте сами!