Набуко - на Варненско лято 2006

15.06.2006г. / 11 58ч.
Аз жената
Набуко - на Варненско лято 2006

На 30 юни в рамките на Международен Музикален Фестивал – “ВАРНЕНСКО ЛЯТО”  е спектакълът на операта “НАБУКО” от Джузепе Верди. Изключително трудната и виртуозна партия на Абигайл ще бъде изпълнена от сопраното Елена Баръмова.

“Набуко” е една от най-жизнените постановки на Варненската опера, чиято премиера се е състояла на 16 юли 1996 г. Оттогава присъства в репертоара и се радва на неизменния интерес на публиката. Именитият български бас Юлиан Константинов, участвал в ролята на Закария на премиерата, ще представи своята интерпретация отново след 10 години. В ролята на Набуко ще се представи Нико Исаков.

Дебютът на операта “НАБУКО” от Джузепе Верди е в Миланския театър Ла Скала на 9 март 1842 г. Огромният му успех бележи началото на едно дълго турне из много италиански и европейски театри. Според критиците “Набуко” е тясно свързана със страстната личност на Верди, а успехът на операта произхожда от грандиозната разтърсваща мощ на “Va’ Pensiero”, една от най-популярните в света мелодии, възпяваща носталгията на робите по родина и свобода. Италианците през 19-ти век, все още неоформени като нация и под доминацията на Австрия и Испания, приемат тази мелодия като своя национална песен, песен на хора копнеещи да видят своята земя свободна от врагове и отново обединена.

Коментирай