Екопътеки

11.04.2007г. / 14 48ч.
Аз жената
Екопътеки

Ако си градско чедо закопняло за зеленина, ето няколко варианта за релакс сред природата.

Всеки си мечтае за живот без смог и мръсотия. Ето моя план за бягство от градското напрежение:

Негованската екопътека – тя е първата екопътека в България. В западната част на Търновските височини река Негованка образува живописен пролом, известен с името Еменски каньон. Над петдесетметровите отвеси – венци, ниши, сводове, водопади, пещери, са изненадваща гледка за равнинния терен, сред който се намира каньонът.
В началото на пролома стъпала отвеждат до Еменската пещера, разположена на левия бряг на реката. Пещерата е бедна на образувания, но е единствената в България, в която е действал асансьор. От местата, предвидени за пикник се открива гледка към долината. В края на каньона се намира водопадът “Момин скок” с височина 10 м. Под него се образува вир, който става за плаж.

Дряновската екопътека – намира се в района на Дряновския манастир и започва от долината на Андъшка река, приток на Дряновска река, където се намира пещерата “Бачо Киро”. Там може да видиш няколко типа пещери (водни и сухи, хоризонтални и вертикални), скални венци, скални ниши, прагове, водопади, внушителни скални блокове и валуни, ждреловидни долинни участъци, въртопи, валози, кари и карни полета. Има над 200 вида, сред които изключително редки и ценни за науката растения, включени в Червената книга на България и в Европейския списък на редките и застрашени от изчезване видове. Затова не си и помисляй да си береш цветя.

Крушунската каскада – това е най-късата екопътека (точно като за мен – хем сред природата, хем мързеливата). Намира се в местността “Маарата”, в землището на село Крушуна, Ловешка област. Обектът е запазен и обявен за защитен, благодарение на превръщането му в туристическа атракция. Системата от дървени мостчета и стълби е свръх очарователна. От Крушунската пещера водата изтича и се спуска през десетки езера, разположени едно под друго. Сред зеленината на редките папрати и мъхове се чува шумът от падащите каскадно водни струи. Крушунският водопад е най-високата бигорна каскада в България – около 200 м.

Врачанската екопътека – според вещи в тази област, това е най-вълнуващата от екопътеките в България. Започва от горния край на село Згориград, разположено в долината на река Лева. Преходът по екопътеката може да се осъществи в няколко варианта с различна продължителност – от 3-4 часа до 9–10 часа. Районът е като музей на открито, а наблизо са и ждрелото Вратцата, пещерата Леденика, водопадът Скакля, историческите върхове Околчица и Вола.

Ако вече си се запалил, ето ти няколко сайта, където можеш да намериш много полезна информация:

http://selo.bg/
http://www.rodopi-bg.com/
http://visitcentralbalkan.net/
http://www.staraplanina.org/

Не бива да забравяш обаче, че бягството ти сред природата трябва да е отговорно, с други думи от теб зависи дали ще има природа за бъдещите поколения.

Материалът е любезно предоставен от Gorichka.bg

Коментирай