На страниците на новия си брой сп. National Geographic помести силни факти, които ще откажат веднага всеки по-еко настроен човек да консумира риба. Ето само някои от тях:
– Световният улов на риба тон от под 1 млн тона годишно през 50-те е скочил на над 6 млн тона годишно за 2004-та!
– близо 1/3 от световните рибни запаси са свръхексплоатирани – оценката е на ООН; “свръхексплоатирани” означава, че уловът надхвърля самопроизводството;
– 40% от рибния улов са за Европейския пазар (!);
– един от проблемите е, че с риболов и износ на риба се занимават предимно бедните държави, които самите се изхранват с риба;
опустошителният риболов, който временно им носи доходи, ги обрича на глад в бъдеще …
– независимо къде – голяма част от улова е излишна и отива на вятъра – ловят скариди, но наред с тях умират и много риби; ловят друга риба, а над 50% от уловената – изхвърлят; и може би най-драстичното – ловят акули, режат им само перките и … ги изхвърлят – срам ме е да кажа, че преди няколко години ядох в Тайланд въпросната прословута супа от перки на акули …
– от 1900 година до сега много видове вероятно са намалели с близо 90(!!!!!)% – ужасно, ужасно, ужасно …