За да ги обелите е препоръчително това да става в посока от основата към върха, а не да ги стържете от краищата, за да не останат по тях влакнестите отпадъци.
Те са “принцесите” на пролетните зеленчуци. Някога са се използвали в медицината, за спиране на кръвоизливи. По време на Ренесанса са се считали за афродизиак.
Седмица на аспержите 23 – 27 април 2007 г., от 19:00 ч. ще се проведе в Хилтън.
Ресторант “Сезони” предлага специалитетите от аспержи на Андре Токев, събрани в изискано аспержено меню. Ето и някои изкушения с тези прекрасни зеленчуци:
ПРЕДЯСТИЯ
“Шопска” салата със зелени аспержи и печено козе сирене
Тарт от ягоди и гъши дроб с мариновани аспержи в трюфел винегрет
Зелени аспержи с мус от есетра и хайвер от сьомга
Тартар от аспержи и домати със скариди в песто с кориандър и доматено желе.
СУПИ
Крем супа от аспержи
Студено консоме от омар с баница с аспержи
ОСНОВНИ ЯСТИЯ
Стек от сьомга със сос “Холандез” и картофи с магданоз
Риба тон с печени зелени аспержи върху маруля с ягодов-чили винегрет
Печен телешки котлет с аспержи и сос “Беарнез”
Задушени говежди медальони в жу от пипер на зърна върху аспержи с топъл коктейлен сос
Печено пилешко върху ризото с аспержи и трюфел сос
ДЕСЕРТИ
Крем брюле с балсамико чипс и компот от мариновани ягоди със зелен пипер
Сладолед от аспержи върху паниран “Козунак” с “Кумкуатс” сос