Сезонът на аспержите

17.04.2007г. / 10 20ч.
Аз жената
Сезонът на аспержите

Настъпва сезонът на аспержите!
Докато са в почвата, тези стъбла са бели, сочни и крехки – дебели 1-2 см. След появата им над почвата, те позеленяват, загрубяват, разклоняват се и достигат на височина до 1, 5-2 м. Известни са около 100 вида аспержи.
Сочните млади “свещи” са ценна диетична храна, богата на белтъчини, въглехидрати и различни витамини.
Свежи, консервирани или замразени те се използват за различни ястия и салати.


За да ги обелите е препоръчително това да става в посока от основата към върха, а не да ги стържете от краищата, за да не останат по тях влакнестите отпадъци.

Те са “принцесите” на пролетните зеленчуци. Някога са се използвали в медицината, за спиране на кръвоизливи. По време на Ренесанса са се считали за афродизиак.

Седмица на аспержите 23 – 27 април 2007 г., от 19:00 ч. ще се проведе в Хилтън.
Ресторант “Сезони” предлага специалитетите от аспержи на Андре Токев, събрани в изискано аспержено меню. Ето и някои изкушения с тези прекрасни зеленчуци:

ПРЕДЯСТИЯ
“Шопска” салата със зелени аспержи и печено козе сирене
Тарт от ягоди и гъши дроб с мариновани аспержи в трюфел винегрет
Зелени аспержи с мус от есетра и хайвер от сьомга
Тартар от аспержи и домати със скариди в песто с кориандър и доматено желе.

СУПИ
Крем супа от аспержи
Студено консоме от омар с баница с аспержи
ОСНОВНИ ЯСТИЯ
Стек от сьомга със сос “Холандез” и картофи с магданоз
Риба тон с печени зелени аспержи върху маруля с ягодов-чили винегрет
Печен телешки котлет с аспержи и сос “Беарнез”
Задушени говежди медальони в жу от пипер на зърна върху аспержи с топъл коктейлен сос
Печено пилешко върху ризото с аспержи и трюфел сос
ДЕСЕРТИ
Крем брюле с балсамико чипс и компот от мариновани ягоди със зелен пипер
Сладолед от аспержи върху паниран “Козунак” с “Кумкуатс” сос

Коментирай