България и Германия се борят срещу минните отпадъци

21.04.2007г. / 09 56ч.
Аз жената
България и Германия се борят срещу минните отпадъци

България и Германия ще си сътрудничат активно в областта на прилагането на директивата за минните отпадъци, в опазването на река Дунав и Черно море. За това се договориха министрите на околната среда на България и Германия Джевдет Чакъров и Зигмар Габриел по време на среща в София в рамките на посещение на Габриел у нас.

Наблюдава се нарастващ интерес на германски предприемачи да инвестират в България и германското министерство на икономиката подготвя посещение на бизнес делегация в София през лятото или есента на тази година, като една от темите, по които те ще говорят с българските си партньори ще бъде точно минната индустрия и проблемите с минните отпадъци, съобщи Габриел.


Сътрудничеството между двете страни по опазването на Дунав ще се разшири и двете страни ще работят и по Конвенцията за Черно море, защото опазването му е един от приоритетите на германското председателство на ЕС. Зигмар Габриел предложи в този аспект да се реализират трансгранични инициативи, подобни на тези, които успешно са били изпълнявани в района на Балтийско море.

В отговор на искане на министър Чакъров за обмяна на опит по процеса на докладване на изпълнението на различните ангажименти в областта на екологията Зигмар Габриел изрази готовност германското министерство да приеме на обучение български експерти.

По предложение на министър Чакъров ще се активизира и сътрудничеството в областта на биологичното разнообразие – друг приоритет на германското председателство в областта на околната среда, както и по НАТУРА 2000. Ние също имахме трудности да обясним, че зоните от НАТУРА 2000 не са територии, в които се забраняват всякакви инвестиционни дейности и че зоните и икономическите дейности не са взаимно изключени, каза Зигмар Габриел. Той даде пример със зона от НАТУРА близо до Хамбург, в който има самолетостроителен завод и той продължава да работи.

Зигмар Габриел изрази и интереса на Германия за по-активно сътрудничество в областта на изменението на климата и използването на възобновяеми енергийни източници. Министър Чакъров благодари на своя германски колега за подкрепата му като базова година за страната ни за намаляване на емисиите парникови газове по Протокола от Киото да се запази 1988 година.

Материалът е предоставен от Министерството на околната среда и водите

Коментирай