Ди Ди Бриджуотър в търсене на своите корени

23.04.2007г. / 13 47ч.
Аз жената
Ди Ди Бриджуотър в търсене на своите корени

Голямата джаз певица Ди Ди Бриджуотър, носителка на награди „Грами”, е готова с най-новия си проект "Red Earth-A Malian Journey", в който смесва гласовете, музиката и фолклорните инструменти на Мали с традиционен американски джаз. Певицата обяснява, че албуът е „кулминацията на решението ми да открия африканските си корени”.

През 2003 като Посланик на добра воля към ООН, Ди Ди Бриджуотър посещава Мали, завладяна от усещането, че е открила земята на предците си. Силно впечатлена от местната музика, тя се запознава с редица талантливи музиканти и идеята за бъдещия музикален проект започва да се оформя. Името на албума се ражда, след като певицата вижда от прозореца на хотелската си стая в Бамако червената земя покрай река Нигер. Чрез музиката в албума, Ди Ди представя силния дух на жената в Мали. Тя включва песента на Тата ‘Бамбо’ Куяте “Bambo (No More)”, превърнала се в химн на борбата за отмяна на принудителния брак в страната. В албума на Ди Ди й партнират някои от най-известните африкански певици, като Уму Сангаре, Рамата Диаките, изгряващата звезда Мамани Кеита и Фатумата „Мама” Куяте, наречена „златният глас на Мали”.

Песни като “Bad Spirits”, “The Griots” и “Red Earth” са разказани в местната традиция „грио”. Ди Ди кани прочутия грио-разказвач Касе Мади Диабате, младия талант Кабине Куяте и грио-певците Басеку Коуяте, Тумани Диабате и Баба Сисоко като последният се превръща в неин личен „грио-шаман”. При изпълненията Ди Ди се старае да остане вярна на оригиналната мелодия и само на моменти си позволява да внесе съвременни нюанси. Това се случва с "Red Earth" и с версията на “Children Go ‘Round”, песен на Сегу ‘Грио’. Автентичните композиции “Mama Digna Sara Ye (Mama Don't Ever Go Away)” и “Djarabi (Oh My Love)” също имат своята по-различна преработка в албума. 

Съдържание:

1.    Afro Blue
2.    Bad Spirits (Bani)
3.    Dee Dee
4.    Mama Don't Ever Go Away (Mama Digna Sara Ye)
5.    Long Time Ago
6.    Children Go `Round (Demissenw)
7.    The Griots (Sakhodougou)
8.    Oh My Love (Djarabi)
9.    Four Women
10.    No More (Bambo)
11.    Red Earth (Massane Cisse)
12.    Meanwhile
13.    Compared to What

Коментирай