Природен парк Странджа

23.04.2007г. / 14 51ч.
Аз жената
Природен парк Странджа

Природата е единствен източник на най-животворните и незаменими за хората продукти – кислород, чист въздух и вода – все по-дефицитни и все по-ценни във времето, в което живеем.

Поради бурното развитие на човешката цивилизация, те са пред изчерпване. Глобалното затопляне е в резултат от унищожаването на природата от човека и неговата необуздана експанзия. Всички държави се стремят да съхранят своята природа с най-запазените части от нея – т. нар. защитени територии – резервати, национални и природни паркове, защитени местности и др.

Природен Парк “Странджа” заема 1 % от площта на страната (1 161 кв. км) – най-голямата защитена територия в България. Той обхваща 20 % от общата площ на цялата мрежа от защитени територии в страната.

Още през 1992 г., на срещата си в швейцарският град Люцерн, министрите на околната среда на страните от Европейския съюз обявяват Странджа за една от петте най-важни територии в Централна и Източна Европа за опазване на европейската природа. Перлата на Парка е неговото Черноморско крайбрежие.
Планината Странджа, главната част от която попада в границите на едноименния парк, е съхранила през вековете население, носител на архаични културни традиции и обреди, чиито корени достигат езическите времена на древна Тракия.

Всеки човек, посетил Странджа, остава очарован от съчетанието на гора и море, духовност и традиции – наше изконно национално богатство.
Съчетанието от природа и културно-историческо наследство превръща Странджа в много ценна територия. Ако тя бъде съхранена, има огромен потенциал за развитието на екологичния туризъм в рамките на ЕС.

Днес над Природен парк “Странджа” виси заплаха. В основата й стои един интерес – застрояването на Южното черноморско крайбрежие. Резултатите от подобно строителство всеки може да види – от Златни пясъци през Слънчев бряг и Созопол, до Лозенец и бившия къмпинг Нестинарка край Царево. Случи ли се това, България ще се прости завинаги с едно от най-очарователните кътчета от своята природа.


Предоставено от Дирекция на Природен парк Странджа

Коментирай