Молитва за Странджа

21.05.2007г. / 10 52ч.
Аз жената
Молитва за Странджа

Всички 5 вероизповедания в страната се обединиха в името на парк Странджа. Техни представители ще се молят за запазването на най-голямата защитена територия в страната от инвестиционни интереси.

Днес, на празника на Свети Константин и Елена – 21ви май, когато в Странджа по традиция нестинарките танцуват в транс върху горящи въглени, български граждани от всички етноси и религии ще се съберат в 11.00 пред храма “Св. Неделя” на площада пред църквата, за да се молят на някого, комуто имат вяра за запазването на най-уникалното от българската и европейската природа.

Площадът ще започне да се пълни със самодиви, местни хора от района на парка и всички, чувстващи се длъжни да защитят Странджа още в 10.00 ч., за да посрещнат празничната литургия за живот и здраве на Странджа от 11.00, след което ще започнат и всички други зрелищни религиозни церемонии, обединяващи всички в идеята за непокътната природа.

Макар България да се слави с толерантността на населението си, подобна консолидация на религиите за една идея, каквато е запазването на българската природа, е прецедент. Чистата природа е жизненоважна за всички ни, независимо от рода, вярата ни и най-малко – от материалното ни положение.

На събитието ще присъстват представители на ДПП Странджа, бореща се с инвеститора КРАШ 2000, който прави всичко възможно да узакони строежа си до с. Варвара.

Припомняме, че журналисти от в. “Политика” бяха заплашвани, а броевете с разследването за незаконния комплекс – изкупени в целия Бургаски регион.

Парадоксален е фактът, че от всички институции обектът на КРАШ беше обявен за незаконен, но не се намери такава, която да е способна да спре нарушителя и да го принуди да събори строежа в защитената територия.

Отношението на редица “инвеститори” към българската природа и закони обаче излезе наяве, когато въпреки всичко това, разиграващо се пред очите на всички българи, кметът на община Царево заедно с инвеститора си позволиха да дадат на съд българската държава, обвинявайки в несъстоятелност решението за обявяването на защитена местност Странджа.

Убедени в неприемливостта на такова пренебрежително потъпкване на българските закони, стотици българи ще бъдат пред църквата “Св. Неделя”, за да се молят за справедлив изход за Странджа.

Странджа е късчето с най-непокътната дива природа и традиции в България. Там са съхранени животински и растителни видове на стотици хиляди години поради минималната човешка намеса. Досега…

Коментирай